Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Bernadeta Galijašević: Sve priprema za početak nastave obavljene na vrijeme

Nova 2011/2012. školska godina u osnovnim i srednjim školama na području Zeničko-dobojskog kantona počinje sutra, 1. septembra i trajat će do 13. juna 2012. godine.

U skladu s nedavno usvojenim izmjenama Zakona o osnovnoj i srednjoj školi, školarci u 12 općina ovog kantona imat će i proljetni raspust koji će trajati pet radnih dana, odnosno, zajedno sa prvomajskim praznicima, ukupno devet. Novina je i uvođenje sistema ocjenjivanja od drugog razreda. Bernadeta Galijašević, ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK rekla je da su sve pripreme za početak nastave obavljene na vrijeme.

– Osnovne i srednje škole na prostoru ovog kantona bile su dužne sedam dana pred početak nastave staviti na vidno mjesto spiskove odabranih udžbenika, koji će se koristiti u predstojećoj školskoj godini, a vjerujemo da su i knjižare na vrijeme snabdjevene, – ističe Galijašević, dodajući da je u toku štampanje novih udžbenika na hrvatskom jeziku, koji su nedostajali.

Završena je i procedura oko obezbjeđenja prevoza učenika koji ostvaruju to pravo, a autobusi će biti u funkciji već od sutra ujutru.

U novu školsku 2011/2012. godinu u Zeničko-dobojskom kantonu upisano je 33.081 osnovaca, a u srednje škole 17.539 učenika. Ove godine su, zbog pada nataliteta, u osnovne škole upisana 2.902 učenika manje, a u srednje 1.856 više učenika, u odnosu na prethodnu školsku godinu.

Proudly powered by WordPress