Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Sve spremno za otvorenje džamije “BEŠ ŠEREFE” na Bucima

U subotu 03. septembra na Bucima kod Visokog bit će upriličeno otvorenje nove džamije “Beš šerefe”, prve džamije u svijetu sa minaretom od pet šerefeta. Sama svečanost otvorenja ove zaista posebne džamije počinje sutra, u petak 02. septembra u 12.00 sati klanjem kurbana, te nakon toga i prvim džuma-namazom u novoj džamiji, a između akšama i jacije bit će proučen i mevlud.

U subotu sa početkom od 11.00 sati počinje program svečanog otvorenja džamije, a na otvorenju se očekuju mnogobrojni gosti, te najviši predstavnici Islamske zajednice BiH na čelu sa reisu-l-ulemom Mustafom ef. Cerićem.

Što se tiče same ideje i početka gradnje džamije ona datira iz 2008. godine kada je vakif Edhem ef. Alihodžić kupio plac za džamiju i prihvatio se funkcije predsjednika građevinskog odbora. 28.08.2008. godine položen je kamen temeljac za džamiju, a tri dana kasnije, 01.09.2008. godine, kamen temeljac za munaru.

Nakon tačno tri godine Beš šerefe džamija će biti i otvorena. Beš šerefe džamija na Bucima je neobična džamija, svaki njen detalj zajedno s munarom pametnima šalju poruku i pouku. Beš šerefe džamija na Bucima dominira ovom dolinom, i ako Bog da, dominirat će sve do Sudnjega dana, i sa ove svoje munare, prve u svijetu sa pet šerefeta ako Bog da, slat će poruku o pokornosti Allahu, dž.š., slat će poruku o jedinstvu, slozi, dobroti njenih vakifa, graditelja i svih dobrih ljudi.

{joomplucat:233 limit=11|columns=4}

Proudly powered by WordPress