Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Druga međunarodna naučna konferencija o bosanskoj dolini piramida

U Visokom (Bosna i Hercegovina) će od 5-10. septembra 2011. biti održana Druga međunarodna naučna konferencija o Bosanskoj dolini piramida (ICBP 2011) uz učešće 25 arheologa, geofizičara, antropologa, historičara, fizičara, arhitekata i inžinjera iz SAD, Velike Britanije, Italije, Njemačke, Austrije, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Finske i Bosne i Hercegovine. Oni su proteklih godina vršili arheološka iskopavanja, mjerenja energetskih fenomena bosanskih piramida, kao i analize uzoraka i radiokarbonska datiranja.

Prva Međunarodna naučna konferencija o Bosanskoj dolini piramida (ICBP 2008) održana je od 25-31. augusta 2008. u Sarajevu. Pedeset pet naučnika iz 13 zemalja zaključilo je da je „Bosanska dolina piramida važna arheološka lokacija koju treba intenzivno istraživati.“

ICBP 2011 (www.icbp.ba) ima za cilj da odgovori na pitanje koja je svrha gradnje Bosanskog piramidalnog kompleksa i prahistorijskog podzemnog labirinta Ravne koji se pruža desetinama kilometara. Piramide u Visokom je ove godine posjetilo nekoliko desetina hiljada turista iz čitavog svijeta. Na Konferenciji će, osim stručnjaka, biti veliki broj gostiju, volontera i medija, među kojima i ekipa TV kanala “Nacionalne geografije” koja će snimati epizodu popularnog serijala “Ancient X-files” koji se emitira u 200 zemalja svijeta.

ICBP 2011 ima za cilj da odgovori koja je svrha gradnje Bosanskog piramidalnog kompleksa i Podzemnog labirinta Ravne.

Više informacija na  www.icbp.ba

Proudly powered by WordPress