Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Arheološki i antropološki dokazi o gradnji podzemnog labirinta Ravne od strane razvijenih civilizacija

Radiokarbonska datiranja na bosanskoj piramidi Mjeseca kojoj su producirali datum od 12 350 godina će možda tražiti da se u potpunosti revidira i ponovno odredi starost civilizacija na planeti – izjavio je dr. sci. Semir Osmanagić  na današnjoj završnoj press konferenciji Druge međunarodne naučne konferencije o Bosanskoj dolini piramida, koja se od 05. septembra održavala u sali Gradskog kina u Visokom.

Konstatacija o piramidi Mjeseca bila je dio od ukupno šest zaključaka koliko ih je usvojeno od strane konferencije i Komiteta za njihovu pripremu.

1.       Bosanska dolina piramida je globalno važan međudisciplinarni naučni projekt.

2.       Veliki broj energetskih fenomena elektromagnetnog polja, ultrazvuk i infrazvuk su detektirani i izmjereni na bosanskim piramidama i podzemnom labirintu  Ravne koji vjerovatno imaju vještački izvor i to treba u budućnosti dalje ispitivati.

3.       Arheološka i antropološka istraživanja u podzemnom labirintu Ravne su dovele do dokaza da je ovaj labirint građen od strane razvijenih civilizacija.

4.       Radiokarbonska datiranja na bosanskoj piramidi Mjeseca kojoj su producirali datum od 12 350 godina će možda tražiti da se u potpunosti revidira i ponovno odredi starost civilizacija na planeti.

5.       Daljnji arheološki rad na bosanskoj piramidi Sunca je potreban kako bi se dokazalo postojanje potencijalnih unutrašnjih prolaza i prostorija.

6.       Daljnje analize artefakata koje se otkrivaju u bosanskoj dolini piramida se moraju izvršiti.

Članovi komiteta za pripremu zaključka Druge konferencije su: dr.  Slobodan Mizdrak fizičar, informatičar i elektroinžinjer iz Zagreba, prof. dr. Ljuba Ristovski fizičar iz Beograda, dr. Ernest Bauman biolog, ljekar i fizičar iz Njemačke, dr. Sara Conci arheolog, Haiki Savalainen iz Finske – profesionalni inženjer zvuka, prof. dr. Paolo do Bertolis medicinski antroplog iz Trsta i dr. sci. Semir Osmanagić neovisni istraživač.

Drugoj međunarodnoj naučnoj konferenciji o Bosanskoj dolini piramida prisustvovalo je 27 stručnjaka iz 11 zemalja svijeta.

„Imali smo veliki broj stručnjaka različitih disciplina od klasičnih arheologa, biologa do geofizičara, geodeta do struka kao što su fizičari, elektroinžinjeri  i informatičari što nam je dalo šansu da bolje sagledamo svrhu bosanskog piramidalnog kompleksa. Danas smo učinili pionirske korake u određivanju svrhe bosanskih piramida“ – istakao je dr. sci. Osmanagić i dodaje da je  Druga konferencija potpuno  opravdala svoju svrhu, okupila je veliki broj istraživača i veliki broj zaljubljenika u ovaj projekt čime se mnogo učinilo ne samo za nastavak projekta već i pozitivnoj promociji Visokog i BiH.

Proudly powered by WordPress