Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Hasan Prelić “povjerenik” u OO SDA Visoko

Na redovnoj sjednici KO SDA ZDK u Zenici donesena je odluka o tome da u OO SDA Visoko bude uvedeno tzv. Povjereništvo, a za povjerenika je izabran Hasan Prelić, nekadašnji vijećnik u Općinskom vijeću Visoko. Odluka je donesena nakon sagledavanja izvještaja koji je sačinila ranije izabrana Komisija na čelu s Kasimom Velićem i članovima Mirzom Ganićem i Merjemom Ismić.

Kako smo saznali iz izvora bliskih predsjedniku KO SDA ZDK Mirsadu Zaimoviću, ova odluka bi trebala biti konačna jer je sarajevska Centrala rješavanje ovog “problema” prebacila na kantonalni nivo. U novonastaloj situaciji Hasan Prelić će zamijeniti Ahmeta Kurspahića, dosadašnjeg predsjednika OO SDA Visoko te obnašati funkciju prvog čovjeka stranke do izbora novog predsjednika i drugih tijela stranke. Osim povjerenika Prelića u Povjereništvu su još i: Dinka Omanović, Amra Babić, Amra Hrnjić, Lejla Pašić, Senad Karavdić, Edin Hakanović, Amil Neimarlija, Aziz Brotlija, Mirza Ganić, Sabahudin Čehajić, Nusret Uzunalić, Mehemed Zukić, Zijad Breščić, Emir Bešlagić.

Za očekivati je da se uspostava novih organa stranke desi brzo jer se bliže lokalni izbori i pretpostavka je da Povjereništvo nije dobra opcija u izbornoj godini. Mi smo i ranije u mjesecu augustu najavili ovakav mogući scenario dešavanja u trenutno najjačoj političkoj stranci u Visokom, i to možete pročitati na ovom linku.

Interesantno je da je Hasan Prelić 09.03.2011. godine kažnjen od strane Centralne izborne komisije zbog sukoba interesa, a kako smo saznali to mu ne smeta da obnaša funkcije unutar sopstvene stranke.

 

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine utvrdila je da je Hasan Prelić bio u sukobu interesa te donijela rješenje o izricanju sankcije.

Utvrđeno je da je Prelić od 22. novembra 2008. do 29. novembra 2010., obavljao funkciju vijećnika u Općinskom vijeću Visoko i istovremeno funkciju člana Skupštine, odnosno, funkciju člana Uprave preduzeća Dioničko društvo za osiguranje VGT Visoko i funkciju člana Skupštine preduzeća Društvo za osiguranje “Sarajevo-osiguranje” d.d. Sarajevo.

U to vrijeme preduzeća su sklapala ugovore vrijednosti veće od 5.000 KM godišnje s organima koji se finansiraju iz budžeta bilo kojeg nivoa vlasti i to Dioničko društvo za osiguranje VGT Visoko u 2009. i 2010., a Društvo za osiguranje “Sarajevo-osiguranje” d.d. Sarajevo u 2008., 2009. i 2010.

Ovim je Prelić izvršio povredu Zakona o sukobu interesa u organima vlasti u Federaciji BiH pa mu je izrečena sankcija nepodobnosti za kandidovanje za bilo koju funkciju izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika u periodu od četiri godine nakon počinjenog prekršaja tj. od 29. novembra 2010.

Preliću je izrečena i kazna od 5.000 KM, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Proudly powered by WordPress