Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Jesmo li mi u Visokom zaista svi huligani, kriminalci, ratni profiteri …!?

“Biti u Visokom znači biti u Bosni” rekao je Ćamil Sijarić misleći pri tome na bogatstvo bosanske tradicije i običaja koji su u našem gradu opstali do današnjih dana …

Jučer mi je na moj facebook profil prijatelj Adis Dado Hajlovac postavio jednu staru i lijepu sliku Visokog, koja je sušta suprotnost svemu što se trenutno dešava u ovom gradu. Gledajući sliku i razmišljajući o svemu u glavi se mota samo jedno jedino pitanje: Otkud tolika mržnja prema ovom gradu!? Zašto, zbog čega? Čime je to Visoko zaslužilo? Baš jutros objavljujemo informaciju o 15 lažnih primalaca vojne invalidnine i opet od 926 imena iz cijele Federacije na prvom mjestu po primanjima od nevjerovatnih 5.483,38KM Selimović Sevla iz Visokog!

Nakon posljednjih dešavanja vezano za braću Bečar i sve što se dešavalo prije, za vrijeme i poslije sukoba sa policijom, primili smo desetine mailova na tu temu kako navodno zatvaramo oči iz straha i ništa ne objavljujemo, ali je bilo i drugih komentara koji su se ticali orkestriranog medijskog posebno internet ataka na sve visočko. Postoji objašnjene i za jedno i za drugo. Redakcijski već odavno crnu hroniku ne tretiramo kao teme koje želimo obrađivati i tako svakom bezveznjaku koji drogiran i pijan petkom i subotom napravi problem dajemo medijski prostor i činimo ga važnim i bitnim, što on u stvarnosti nije, ali u sistemu krivih vrijednosti i krize morala takvi postaju uzori naraštajima koji dolaze i po izlasku iz škole žele biti šatro mafija. Ima i drugi razlog, priča o tom slučaju je puno drugačija od one kako vam se čini na prvu, ne treba donositi stavove i zaključke na osnovu onoga što napiše Dnevni Avaz ili Sarajevo-x, odnosno ovi lokalci “novinari” koji funkcionišu na principu “copy/paste” novinarstva. Priča je puno složenija i neka se njome bave advokati i sud, neka svako radi svoj posao. Međutim, ono što je poražavajuće i sa čime se nikako ne mogu pomiriti i zbog čega i pišem ovaj tekst je ustvari sve ono što sam pročitao i vidio prvo kao zvaničnu vijest, a zatim kao komentare na internetu ispod te vijesti. Ovdje prevashodno mislim na komentare na Sarajevo-x i Avaz.ba. Odvratno je i užasno šta ostatak Bosne i Hercegovine misli o Visokom!

U Bugojnu se desila puno gora stvar nego u Visokom, u Bugojnu su napali Policijsku stanicu terorističkim činom, postavili eksploziv, pokušali poubijati sve policajce, nažalost uspjeli oduzeti jedan nedužni policijski život, ali u komentarima ispod tih tekstova nije bilo toliko odvratnosti prema Bugojancima i Bugojnu općenito. Svi smo gledali šta se dešavalo na utakmicama u Banjoj Luci i Mostaru, i tamo su napadali policiju, ali nigdje nisam vidio da se toliko komentariše kako su svi Banjalučani i Mostarci huligani, šupci i kriminalci. U Tuzli profesori pojebaše silne studentice po fakultetima za ocjene, pa opet javnost nije osudila Tuzlu nego poimenično profesore. U Bihaću sve izraženija pedofilija u zadnjih deset godina, pa niko ne reče da su svi Bišćani pedofili nego pojedinci s imenom i prezimenom. Nekadašnji DANI i Slobodna Bosna su se satrali pišući o tome kako lokalni kriminalci šamaraju sarajevske policajce zbog prolazaka kroz crveno ili zbog pogrešnog parkiranja, ali mediji u Sarajevu kažu da to rade Sandžaklije, Šiptari i drugi useljenici, niko ne onaniše po glavnom gradu kao što popljuvaše Visoko u zadnjih nekoliko dana.

Istina, Visoko od 1995. daje i previše povoda za komentarisanje; niko nama nije kriv što se kod nas desila najveća bankarska afera u poslijeratnoj BiH, niko nama nije kriv što Semir Osmanagić traži piramide baš kod nas, odnosno što je glavni logistički centar za vrijeme rata bio u Visokom i što je Sarajevo očekivalo da ga Visoko oslobodi, niko nije osim Visočana kriv što je najjača politička stranka nesposobna da rješava probleme između sebe pa joj treba Povjereništvo, niti nam je iko kriv što je naša policija puna šmekera zbog čega svaka akcija zeničkih specijalaca u Visokom propada …. Međutim, svaki kriminalac, huligan, lažni ratni vojni invalid koji prima penziju, ratni profiter, arheolog koji tvrdi da postoje piramide, svaki policijski šmeker, nesposobni SDA-ovac … svi oni imaju svoje ime i prezime. Sticaj okolnosti je što žive u Visokom ili su došli da nešto rade u Visokom – kakve Visoko ima veze s tim!? Visoko kao grad ničim nije zaslužio da bude meta isfrustriranih kompleksaša skrivenih iza lažnih imena na raznim forumima koji neosnovano i neargumentovano seru i pišaju po Visokom.

Dva dana nakon svih posljednih dešavanja vezanih za masovnu tuču na Sebilju bio sam sa novinarom Avaza Adnanom Džonlićem u kafiću Ahmeta Bečara sa svim privedenim koji su pušteni nakon policijske akcije. Poražavajuće je bilo čuti kako nas tretiraju u Zenici, mi smo za njih “suho meso”! Još je poražavajuće bilo čuti rečenicu koja nema nikakvo utemeljenje u istini, a kojom su se obračali Visočanima: “Vi Visočani ste se borili u ratu do posljednjeg Zeničanina”. Hajde jednom da i to raspravimo, ko se gdje i kako borio!? Aktivni sam sudionik svih tih dešavanja i neko ko je sa 18 godina bio u rovu i imao susrete sa tim Zeničanima. Ta priča o tome da se Visoko borilo do posljednjeg Zeničanina je najobičnija prevara onih koji nisu ni znali šta je rat dok im nije pala granata pred robnu kuću Beograđanku. Bio sam ja u ratu u Zenici i vidio kako se Zenica borila po pijacama i sa ratnim plijenovima. Ti Zeničani koji su navodno oslobađali Visoko su bili neobuzdana vojska koja je džaba jela i pila po Visokom, hodala naoružana i maltretirala običan i pošten svijet. Ti “Zeničani” su bili oni koji su radili u akciji “čišćenja” Zimče nakon čega su pokrali iz tog sela sve što se moglo pokrasti, a nama zauvijek ostavili mrlju. Niste se vi borili do posljednjeg Zeničanina, vi ste se borili dok je bilo ratnog plijena. Eh to vam je ta vaša istina o borbi u Visokom.

Ima tu dijelom i istine, kao i u svakom gradu, babini sinovi su se posakrivali po podrumima, komandama ili su pobjegli vani, kao i u svim drugim sredinama, ali svi oni imaju imena i prezimena – kakve veze ima Visoko s tim!? Na broj stanovnika Visoko ima više poginulih obrnuto proporcionalno nego Sarajevo; pričam o vojnicima! Dosta je više te nametnute laži o Visočanima kao ljudima koji su samo sjedili i drkali kurac dok su ih branili Zeničani, Goraždani, Sarajlije, Živiničani i ostali … Hvala svima, ali prije svega mi smo branili vas, jer smo bili prva linija odbrane Kaknja, Zenice i svega iza Zenice što je bilo “naše”.

Ono što je poražavajuće jeste činjenica da se po svim ovim okolnostima zvanična politika nikad nije sastala, porazgovarala, zauzela neki stav i iznijela ga javnosti. Niko na bilo koji način nije stao u zaštitu Visokog, rekao zvanično i javno, napad na policajce jeste krivično djelo, sramota je da portir u Elektroprivredi i Telecomu ima duplo veću platu od policajca u ZDK, ali je isto sramota da se Visoko vrijeđa i premlaćuju oni koji su bili u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu i da se od toga pravi medijska senzacija na osnovu koje se cjelokupno Visoko poistovjećuje sa pojedincima. Ili smo možda zaista svi mi koji živimo u Visokom ratni profiteri, svi prodajemo suho meso (iako u tome ne vidim ništa loše, jer je visočko svakako najbolje) i samo smo po tome poznati, niko od nas nije bio u ratu, piramidioti, huligani, kriminalci, jednom riječju svi smo šupci i seljaci kako nas i opisuju po medijima!?

Međutim, jedno je jasna istorijska činjenica koja je možda i osnovni razlog potrebe drugih da ponižavaju sadašnje Visoko. To je nepobitna činjenica da je Visoko gotovo 800 godina bilo prijestolnica Bosne. Dok su iz administrativnog centra države Visokog Kulin-ban (1189. godina) i Tvrtko I Kotromanić pisali povelje (1381. godina) i stvarali srednjovjekovnu državu Bosnu, na mjestima sa kojih danas pljuju po Visokom su bili tek obični pašnjaci na kojima je visočka vlastela ispašavala stoku, a kasnije pravila štale. Toliko o geografskim podjelama na građane i seljake kada je u pitanju Visoko i ostatak zemlje Bosne.

Proudly powered by WordPress