Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ivo Ištuk: “Imam iskustva iz gorih situacija”

Predstavljanje novog trenera Rijeke Ive Ištuka krenulo je klasičnim najavama, no na koncu je Ištuk realno sagledao situaciju bez dodvoravanja.  Kantrida posljednjih tjedana živi burno i konačno se svi nadaju da će predstavljanjem novog trenera Ive Ištuka situacija krenuti u mirne vode te da će klub više neće patiti. Stoga su na konferenciji za medije upriličenom za novog trenera, predsjednik i sportski direktor Rijeke uz najbolje želje Ištuku prepustili stručnjaku riječ uz poruku “vratimo se nogometu”.

– Slažem se da se trebamo vratiti nogometu, nakon ovih dan-dva mislim da smo dovoljno govorili o meni, otkuda sam, što sam. Vidio sam igrače koji su željni nogometa i igre, dobro je ozračje u svlačionici na temelju kratkog razgovora sa njima. Uvažavam i žalim svakoga kolegu koji ostane bez posla, ali osobno nemam nikakvog utjecaja na tu. Ekipa je danas zaboravila jučer i tako smo se dogovorili u svlačionici. Na treningu je bilo 20ak nogometaša koji su željni rada i neće biti problema. Znam da vas zanima kvaliteta pojedinca, ali sve što se događa između mene i igrača ostat će u svlačionici. Prvo će oni znati kakvi su, što su te da znaju istinu o sebi. Ukoliko to ne pomogne, onda može dalje ići prema predsjedniku ili javnosti. Imam dovoljno nogometnog iskustva i iz gorih sredina i situacija jer sam puno toga preživio i prošao. Stoga uvodna rečenica vašeg novinarskog doajena, gospodina Rivettija, “dobrodošli u pakao”, izbacit ćemo pakao. Pakao ćemo izbaciti pa stoga će to glasiti Dobrodošli u Rijeku, lijepi grad, klub s tradicijom. Očekujem da ova Rijeka, niti da bude prvak Hrvatske nego da će igrati gledljiv nogomet i da će taj nogomet davati rezultate te da će igrači davati sve od sebe – rekao je u uvodu Ivo Ištuk te se okrenuo svojoj novoj momčadi.

– Nisam vidio sve igrače zbog ozljede. Pokupio sam dosta informacija kako tko igra. No, naravno da fali glavni igrač, glavni vezni, fali svim hrvatskim klubovima ali takav igrač u HNL ostane pola sata i otiđe u inozemstvo. Salčinović je dobar igrači, dobro igra 1 na 1, ima bosanskog vica, zna napraviti viška igrača, no nije on taj glavni vođa, ali da budeš vođa moraš imati autoritet u veznom redu. Možemo mi pričati pola godine da tražimo takvog igrača ali nema takvog igrača na hrvatskom tržištu s ovakvim proračunom. Zato mi moramo stvoriti igru i momčad da oni ispunjavaju naše upute na terenu, a ne da se žalimo – poručuje Ištuk koji je prvi trening potrošio na defanzivnu igru objasnivši to.

– Prvi trening smo potrošili na defanzivu i neke osnovne elemente nogometne igre. Defanzivu završite za par treninga kada igrači slušaju, a za stvarati igru treba nekoliko tjedana, mjeseci ili godina te se može dogoditi da to nikada ne napravite. Sada razmišljamo i treniramo kako protivniku pokvariti igru, a nakon Bele Krajine ćemo misliti kako ćemo mi igrati pa neka oni razmišljaju kako će nama pokvariti igru.

Bosansko-hercegovački iskusni stručnjak dobro poznaje trenutne odnose u hrvatskoj ligi te zna da treba Rijeku vratiti iz prosjeka u vrh hrvatskog nogometa.

– Hrvatska liga je takva da imate Dinamo koji u svakom pogledu iznad svih, Hajduk koji se traži, Split koji se diže te Slaven Belupo koji je konstantan. Sve ovo drugo stane u “pet grama”, možete biti peti ili posljednji na osnovi jednog auta, jedne pogrešne procjene, rada ili nerada. Ako dobro radite možete biti peti, ako ne možete biti posljednji. Vi poznajete kvalitetu ekipa i recite mi gdje vidite tu neku veliku razliku? Rad, red i disciplina, odgovornost igrači i kolektiv. Ovo posljednje je možda najbitnije ali ne samo 10 igrača na terenu već i svih i nas koji ovdje sjedimo plus navijači i grad.

Ištuk je na uobičajeno pitanje obećaje li navijačima igrače koji će ginuti na terenu razbio floskulu koja se najčešće ponavlja u javnim istupima kao i što je preuzeo odgovornost za igru igrača na terenu.

– Ja da igram, rekao bih da ćemo ginuti na terenu ali ne igram. Ja igrače ne tražim da se bori jer čim je postao nogometaš, on zna kako se mora boriti. Previše se potencira to kako se igrač mora boriti. HNL se svodi na to, uzeo sam momčad, oni će se boriti, sada će trčati itd. Jeste ikada čuli Fergusona da kaže kako će se njegova momčad boriti i trčati na terenu? Manchester će se danas boriti? Ako se neće boriti, neće igrati pa makar igrao juniori. Nema razmaženih igrača jer su oni ljudi-radnici koji rade za dobru plaću. Nisu oni ti kojima mi udovoljavamo, pa ih molimo da odrade, otrče, da treniraju na umjetnoj travi i milijun ostalih razloga. Oni su tu da rade ono što im mi kažemo. Moja momčad radi ono što im ja kažem i odgovaram za to. Ako će stajati na korner liniji 90 minuta pitajte mene zašto stoji,a ne njega.  Ne trebate ih previše pitati. Jer ako ih pitate sada o novom treneru, oni će vam svi reći da je Ištuk najbolji trener, da je napravio preokret i da je sve super – završio je šalom svoje predstavljanje dodavši da je nogomet igra te da ne treba sve preozbiljno shvaćati, kako ne treba biti previše namrgođenih lica već da treba se i našaliti te će onda biti i dobre atmosfere.

(www.nk-rijaka.hr)

Proudly powered by WordPress