Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Direktor JKP “Visočica” Ermin Dlakić: Regionalna deponija “Mošćanica” nije najbolje rješenje za Visoko

Tragom jučerašnje informacije koju smo objavili, a vezano za izvještaj regionalne deponije “Mošćanica” po kojem je Visoko odmah iza Zenice grad koji odlaže najviše otpada na ovu deponiju porazgovarali smo sa direktorom JKP “Visočica” Visoko Erminom Dlakićem i priču o 4.782 tone visočkog otpada na “Mošćanici” pogledali kroz matematičku prizmu pretvorenu u konvertibilne marke budžetskog novca.

Gospodine Dlakić, da li je odvoz visočkog otpada na deponiju “Mošćanica”dobra opcija za Visoko, odnosno da li je to dugotrajno i kvalitetno rješenje za Visoko?

-” Odvoz smeća na Mošćanicu je loša opcija za nas. Imate pokazatelj da su od te opcije već odustale općine Zavidovići, Vitez i Novi Travnik. U našem slučaju Općina snosi te troškove, to je budžetski novac kojeg u ove svrhe na godišnjem nivou potrošimo između 800.000 – 1.000.000KM. Čak mislim da je u ovom trenutku Općina i dužna određeni iznos Mošćanici.

Kako se dolazi do te cifre od cca.1000.000KM koje izdvajamo za smeće?

-“Vrlo jednostavno, jedna tona visočkog otpada koji odvezemo na Mošćanicu nas košta 51KM u ovu cijenu nije uračunat prijevoz koji plaćamo po principu 50/50% mi kao JKP”Visočica” i Općina Visoko. Ali treba napomenuti što je jako važno da prilikom odvoza smeća na ovu deponiju postoje velika ograničenja, jer tamo se ne može deponovati svakakav otpad, tako da naš problem ovim nije u potpunosti i kvalitetno rješen.

Koliko se sjećam na jednom od Općinskih Vijeća bio je prijedlog i opcija da preduzeće “Mošćanica” samo vrši kompletan odvoz otpada iz Visokog?

-“Tačno je to, to je bila ona priča o tzv.”Pretovarnoj stanici”, tada bi nas tona visočkog otpada koštala cca.90KM. Mislim da je i to loša opcija nakon koje bi logičan slijed stvari bio poskupljenje odvoza smeća. Mi trenutno imamo jako jeftinu cijenu odvoza smeća prema stanovništvu i ona iznosi 3,5KM po članu porodice. Ako se sjećate Općina je u jednom trenutku predlagala da to bude 6,20KM što je opet jeftinije od neke komercijalne cijene koja bi realno iznosila između 7 i 8KM. Zato ja smatram da se mi između sebe moramo dogovarati i politički i kroz instituciju Općine i Općinskog Vijeća kako bi ovaj problem riješili kvalitetno i za narednih minimalno 20 godina. Ukoliko to ne napravimo i ukoliko budemo pristajali da nam “MMošćanica” bude jedino rješenje, građani će se uskoro morati suočiti sa drastičnim poskupljenjem odvoza smeća. Ja smatram da se dogovorom sve može napraviti i da priča o visočkom odvozu smeća i nekoj lokalnoj budućoj deponiji treba ići u drugom smjeru.

Proudly powered by WordPress