Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Razgovarano o problemima Roma

U Maloj sali Opštine Visoko održan je okrugli sto u okviru projekta “Zagovaranje za bolju implementaciju Akcionih planova za rješavanje problema Roma u BiH”. Okrugli sto je organizovan od strane Udruženja Roma “Amaro Kham – Naše Sunce” iz Visokog, “Romi bez granica” iz Zavidovića te “Romale” iz Kaknja.
“Mi želimo da aktuelne probleme svedemo na nivo lokalnih zajednica. Država ima toliko novca koji je na određeni način namijenjen za rješavanje problema u opštinama i lokalnim zajednicama, samo treba napraviti kvalitetne projekte i uputiti ih na pravu adresu, nakon čega bi nam bila odobrena sredstva sa kojima bi se mogli otkloniti brojni nedostaci u romskim naseljima. Kada su u pitanju obrazovanje i zdravstvo, želimo uputiti određene amandmane na Zakon o zdravstvenoj zaštiti te apel za boljom podjelom udžbenika učenicima romske populacije. Upravo ovaj okrugli sto je jedan dobar korak da se napravi napredak u rješavanju tih problema.” – istakao je Mujo Musić, predsjednik Udruženja Roma “Amaro Kham – Naše Sunce” iz Visokog.
Okruglom stolu su prisistvovali i načelnik opštine Munib Alibegović sa svojim pomoćnicima, zatim predstavnici Centra sa socijalni rad, nekoliko nevladinih udruženja, te predsjednici mjesnih udruženja i boračkih organizacija. Svi oni su dali svoju podršku za rješavanje određenih problema sa kojima se suočava romska populacija, ne samo na području opštine Visoko, nego i šire.

(N.K.)

Proudly powered by WordPress