Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Položen kamen temeljac za “Dnevni centar”za djecu i odrasle sa posebnim potrebama

Danas je u naselju Dobrinje, Općina Visoko, položen kamen temeljac za izgradnju zgrade Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama.  Ceremoniji polaganja kamena temeljca su između ostalih prisustvovali i ambasadorica SR Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz, privredni ataše Ambasade SR Njemačke Florian Bukhardt, premijer vlade ZDK Fikret Plevljak, ministrica finansija ZDK Amra Babić, ministar za socijalnu politiku i izbjeglice ZDK Mirko Trifunović, direktor organizacije „Lebenshilfe gGmbH Plauen“ Dietrich Kazmierzak, predstavnica organizacije „Terra Tech Forderprojekte e.V“ Annika Rath, predstavnici Udruženja „Humanost“, te načelnici općina Visoko, Breza, Kakanj, Olovo i Vareš.  Izgradnju ovog centra koji će biti površine 1.200m2 će finansirati: Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Vlade SR Njemačke putem HO „Terra Tech“ i Udrženja „Humanost“ sa 1.173.498KM, Vlada ZDK sa 150.000KM, Općina Visoko sa 175.000KM (na ime obezbjeđivanja placa za izgradnju, obezbjeđivanje potrebne dokumentacije i priključka objekta na infrastrukturu), te njemačka organizacija „Bild hilft e.V“ putem Udruženja „Humanost“ sa oko 60.630KM. Izgradnja Centra bi trebala trajati do ljeta 2012.godine, a otvorenje Centra je planirano za septembar iduće godine.

Održivost projekta je zagarantovana Protokolom koji su Vlada ZDK, nadležne općine (Visoko, Breza, Kakanj, Olovo i Vareš) i Udruženje „Humanost“ potpisali 23.08.2011.godine. Protokol predviđa da se tokom pilotne faze implementacije projekta, koja bi trajala od septembra 2012. do septembra 2014.godine, Kanton i općine finansiraju 60% rada Centra, dok bi preostalih 40% finansirali strani donatori. Nakon završetka pilotne faze, lokalne strukture bi trebale u potpunosti preuzeti finansiranje rada Centra, kao što je to bio slučaj i sa Dnevnim centrom za djecu sa posebnim potrebama u Maglaju i Centrom za rani podsticaj razvoja i ranu intervenciju za djecu sa posebnim potrebama u Zenici.

Ciljna grupa ovog Centra su osobe sa posebnim potrebama sa područja općina Visoko, Breza, Kakanj, Olovo i Vareš, i to: djeca i mladi školskog uzrasta koji zbog svojih posebnih potreba ne mogu pohađati redovnu školu, te odrasle osobe sa posebnim potrebama koje nisu osposobljene za rad. Korisnicima školskog uzrasta Centar će pružati usluge individualnog terapijskog i grupnog odgojno-obrazovnog rada, dok će odraslim osobama omogućiti doedukaciju, rehabilitaciju i osposobljavanje za rad.

{joomplucat:315 limit=40|columns=4}

Proudly powered by WordPress