Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Povezati jače Visoko i Zenicu

U Visokom je nedavno upriličen sastanak predstavnika Foruma građana iz Visokog i Zenice čiji je cilj bilo jačanje saradnje ova dva udruženja, koja su prije nekoliko mjeseci potpisali dogovor o međusobnoj saradnji. Osim članova dva foruma, sastanku su prisustvovali i vodeći ljudi Samostalnih poslodavaca Ze-do kantona, kao i privrednici sa područja opštine Visoko.

“Mi smo se sa našim kolegama iz Zenice dogovorili da redovno razmjenjujemo informacije na svim poljima koja se tiču Foruma građana. Tu naravno spadaju i susreti i sastanci na kojima se raspravlja o pitanjima i problematici koja je od zajedničkog interesa. Također želimo stvoriti i bolji poslovni ambijent između naših privrednika i napraviti dobru trgovinsku razmjenu u saradnji sa nadležnim tijelima.” – istakao je predsjednik Foruma građana iz Visokog Ismet Karasalihović, koji je gostima uručio i prigodne poklone te se u ime svih zahvalio na njihovom prisustvu.

“Mislim da je potrebno da se privreda što brže oživi i da naš bosanski narod krene u posao, jer da bi živio mora raditi. Ja volim reći, nekada je parola bila ‘Proleteri svih zemalja ujedinite se’, a sada se može reći ‘Radite da biste živjeli’. Visoko ima jako veliki potencijal u ljudima, ali i u prirodnim resursima, slično kao i Zenica.” – poručio je Rasim Salčinović, predsjednik Samostalnih poslodavaca ZDK-a.

Prema njegovim riječima, Visočani i Zeničani bi trebali da naprave jedan ili dva holdinga, gdje bi se uključili svi proizvođači, kao i potrošači i zajedničkim snagama savladaju uvoz hrane koju uvozimo u našu zemlju, a možemo sami da je ovdje proizvodimo. Osim ove, čule su se i druge inicijative koje imaju za cilj još veće povezivanje Zenice i Visokog, ali i najavljeni i novi sastanci dva foruma.

“Jako su široka polja saradnje našeg Foruma građana sa visočkim, posebno na privrednom, kulturnom i sportskom. Određene stvari na ovakvim sastancima nastojimo da konkretizujemo, a sada akcenat dajemo privrednim temama. Predložili smo visočkim kolegama nekoliko prijedloga o jačanju privredne saradnje, što su oni objeručke prihvatili, a to se odnosi i na uključivanje visočkih privrednika u našu grupaciju poslodavaca.” – riječi su Sulejmana Haračića, člana rukovodstva Foruma građana Zenice i predsjednika Skupštine Samostalnih poslodavaca ZDK-a.

(Neven K.)

Proudly powered by WordPress