Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Vahid Hećo: Neću se kandidovati za novi mandat predsjednika OS SBiH Visoko

Općinski savjet Stranke za Bosnu i Hercegovinu Visoko danas je održao press konferenciju s posebnim osvrtom na “postkongresne aktivnosti” stranke. Prisutnim novinarima su se obratili aktuelni predsjednik OS SBiH Vahid Hećo, potpredsjednik i član Glavnog odbora stranke Džemail Silajdžić, Halim Pihljak – član Općinskog savjeta i aktuelni općinski vijećnik, Admir Tatar – općinski vijećnik i Osman Ganić – član Općinskog savjeta. Kongres SBiH održan polovinom septembra u ovoj stranci je donio velike promjene na osnovu kojih je došlo i do “pročišćavanja” stranke, a u nekim gradovima su uvedena i tzv. Povjereništva, svojevrsna čistka u ovoj stranci rezultirala je isključenjem oko 500 članova. Općenito, svi prisutni su govorili o tome kako će OS SBiH uvesti svojevrsnu reformu i pokušati podmladiti stranku novim članstvom i idejama. Skupština stranke bila je predviđena do kraja godine, ali će vjerovatno biti održana u mjesecu januaru iduće godine.

Džemail Silajdžić je prisutne novinare upoznao sa zaključcima održanog Kongresa na državnom nivou, Vahid Hećo je govorio o tome kako danas Stranka za Bosnu i Hercegovinu i nema pristupa medijima u BiH kako bi iznosila svoje stavove jer su svi pod uticajem nečije politike, a pojasnio je i razloge izbornog debakla stranke koja se, kako kaže, borila za državu dok su drugi prodavali demagogiju i priču koja je slušljiva biračkom uhu. Osman Ganić se nadovezao na ovo izlaganje dodajući da je popis državne imovine temelj i armatura države Bosne i Hercegovine kao i popis stanovništva, ali ne onaj kako to žele u RS nakon genocida nego popis nakon sprovođenja Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Međutim okupljene novinare su ipak više zanimale lokalne teme i problemi lokalne zajednice.

Naša pitanja su bila:

– Da li reforma i podmlađivanje OS SBiH znači da Vahid Hećo više neće biti predsjednik OS SBiH Visoko?

– Da li različito glasanje na posljednjim sjednicama OV Visoko među vijećnicima ove stranke znači i unutrašnja podjela u stranci koja nije bila jedinstvena u glasanju i po pitanju odluka direktno vezanih za interese članova SBiH, odnosno da li posljednji istupi njihovih vijećnika svjesno ukazuju na politički recept podjele stanovništva po adresi stanovanja u svrhu jeftinog dobijanja glasova za naredne izbore?

– Šta misle o uvođenju “Povjereništva” u trenutno najačoj političkoj stranci u Visokom SDA?

 

* Na prvo pitanje Vahid Hećo je najdirektnije odgovorio da nema namjeru kandidovati se za novi mandat ppredsjednika OS SBiH i naznačio da je i to gest koji ukazuje da je vrijeme za nove ljude, iako je on predsjednik OS SBiH od njenog osnivanja 1996. godine.

* Džemail Silajdžić je dao odgovor na drugo pitanje u kojem je jasno naznačio da je u OS SBiH apriori zabranjeno dijeliti ljude po, kako kaže, ulicama i adresama stanovanja. Različito glasanje na Sjednicama OV Visoko obrazlaže demokratskom voljom svakog pojedinca izabranog od naroda na prošlim lokalnim izborima. Vahid Hećo je dodao da u njihovoj stranci nema “vijećnika na daljinski”, pri tome misleći da OS SBiH ne vrši pritisak na svoje vijećnike tako što bi glasali protiv svojih političkih ubjeđenja. Halim Pihljak se posebno nadovezao na ovo pitanje oštro demantujući bilo kakve podjele po adresama stanovanja u samoj stranci, a i općenito, jer kako kaže njemu su mandat vijećnika dali svi stanovnici općine Visoko.

* Povjereništvo u OO SDA Visoko, prema riječima Vahida Heće, nešto je što uopće ne zanima OS SBiH. Po njemu su to normalne stvari koje proizilaze iz logičnog slijeda demokratizacije društva u kojem je sve manje centralizma. Ističe da je nešto slično urađeno u SBiH i to tajnim glasanjem na samom Kongresu stranke, i u tome ne vidi ništa sporno.

 

Nakon zvaničnog dijela press konferencije, iskoristili smo priliku da pitamo bivšeg ministra Vahida Heću pod čijim je ministarstvom direktno bio Kožarsko-tekstilni kombinat Visoko (KTK), zašto nije riješeno pitanje ovog visočkog preduzeća, ako znamo da je u tom trenutku direktor istog bio još jedan visočki kadar SBiH (Asmir Hodžić), da je direktor Agencije za privatizaciju bio visočki kadar SBiH (Enes Ganić) i da je jedan od članova Uprave društva bio kadar SBiH (Osman Ganić).

Vahid Hećo je bio konkretan u odgovoru i rekao da je osnovni razlog zašto u njegovom mandatu nije riješeno pitanje KTK Visoko ustvari ispolitizirani Sindikat ovog preduzeća, koji je iz njemu nepoznatih političkih razloga kočio bilo kakvo rješavanje problema KTK. Naglasio je i da je u njegovom mandatu 450 radnika ostvarilo pravo na penziju i da je postojala ozbiljna politička volja da se sve to riješi Međutim očito je da mnogi i unutar KTK ne žele kvalitetno trajno rješenje problema KTK Visoko iz privatnih interesa koje ostvaruju preko ovakvog KTK kakav je danas, a uz sve to ni Sindikat koji je pod uticajem politike također ne želi dobro KTK-u. Interesantno je da je Hećo diskutovao i na naše pitanje o tome zašto nije realizovan plan po kojem je grupacija Prevent trebala privatizovati dio KTK, na što je rekao da je sa ove distance i bolje što se to nije desilo, prvo zbog različitih pogleda na materijalnu visinu te privatizacije (vještačenje prikazalo vrijednost od cca 47 miliona KM, Prevent htio kupiti za cca 8,8 miliona KM, a stvarna vrijednost prema boljim poznavaocima prilika u KTK kaže da predmet privatizacije danas ne vrijedi ni cca 2.000.000 KM). Hećo je naglasio da je veoma važno u cijeloj priči o KTK da se pojavi dobar “domaćin” koji će kupiti KTK i zadržati sve postojeće djelatnosti, jer Prevent je orijentisan samo na autopresvlake, a na taj način bi nestalo dosta drugih djelatnosti kojima se bavio KTK Visoko i koje su stogodišnja tradicija visočkog stanovništva.

Proudly powered by WordPress