Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Riješite problem pasa lutalica – u protivnom obustavit ćemo slanje djece u škole

Zabrinuti roditelji okupljeni u Vijeću OŠ “Safvet-beg Bašagić” u Visokom od načelnika općine Visoko i nadležnih institucija traže hitno rješavanje problema pasa lutalica u Visokom. U apelu upućenom na adresu općine Visoko roditelji  navode da će, ukoliko se problem uskoro ne riješi, svoju djecu prestati slati u školu!

Podrška roditeljima djece iz OŠ “Safvet-beg Bašagić” stigla je iz Vijeća roditelja druge gradske osnovne škole “Kulin Ban” – koji daju podršku apelu zaštite djece od pasa lutalica.

U apelu koji je upućen na adresu općinskog načelnika Muniba Alibegovića i Vijeća Općine Visoko, između ostalog, navode se odredbe Zakona o dobrobiti i zaštiti životinja i Konvencija o pravima djeteta  i zaštite ljudskih prava i fundamentalnih sloboda:

„Navedene konvencije  obavezuju nadležne institucije, a samim tim i lokalne zajednice koje su odgovorne da  obezbjede  uvjete  kako bi se djeci i  ljudima osiguralo ostvarivanje osnovnih  prava koja su zgarantovana i propisana  u navedenim konvencijama, a to su, kako je već navedeno: pravo na život, slobodu, pravo na kretanje, pravo na igru, pravo na obrazovanja i druga osnovna i temeljna prava svakog čovjeka.

Donošenjem Zakona o dobrobiti i zaštiti životinja,  psima lutalicama su zagarantovana veća prava nego našoj djeci.“ – navodi se u apelu.

Zabrinuti roditelji nadležne institucije  podsjećaju i na uvjete u kojima borave djeca:

„Naša se djeca danas u školama susreću sa nehigijenskim uvjetima, jer u budžetu  nema novaca za deterdžent, naša djeca se danas u školama bore sa vaškama u 21. stoljeću, gazaju  po blatu u školskom dvorištu, spotiču se na narkomanske igle po dvorištima, nemaju obezbjeđene osnovne uvjete za rad i obrazovanje u svojim razredima kao što je tv, projektor, računar, kasetofon, i sl. pošto ponovo niti za takve stvari u budžetu nema sredstava.

S druge strane, svake godine u školama naše općine djeca pripremaju priredbe za Dan državnosti, obilježavaju Dane djeteta i pripremaju priredbe za dan svoje škole i vesele se  i slave navedene praznike kao niko u državi.“

Na kraju pisanog apela stoji:

„Na kraju apelujemo na načelnika i Općinsko vijeće da što HITNIJE RIJEŠE

problem pasa lutalica uklanjanjem istih sa ulica. U protivnom spremni smo izaći i  na ulice i ići do visokih državnih nivoa i  obudsmena za ljudska prava i pozivati  na odgovornost.

PODUZMITE KONKRETNE KORAKE DOK NE BUDE KASNO!

U iščekivanju što skorijeg odgovora u kojem ćemo dobiti i konkretno rješenje, a ne samo pusta obećanja, sve najbolje žele vam zabrinuti roditelji Vijeće roditelja  – OŠ ‘Safvet-beg Bašagić’, Visoko.“

Podršku apelu daju i roditelji OŠ “Kulin Ban”:

– Vijeće roditelja OŠ “Kulin Ban” se obraća naslovu da što HITNIJE  poduzme adekvatne korake u pravcu rješavanja problematike pasa lutalica, koja je obrađena u upućenom A P E L U od strane Vijeće roditelja OŠ „Safvet-beg Bašagić,  u protivnom Vijeće roditelja OŠ „Kulin Ban“ Visoko i   Vijeće roditelja OŠ „Safvet-beg Bašagić” će se UDRUŽITI i poduzeti radikalne korake:

OBUSTAVIT ĆEMO SLANJE NAŠE DJECE U OBJE ŠKOLE!

sve dok se problem pasa lutalica adekvatno ne riješi i dok psi lutalice ne budu uklonjeni sa ulica općine Visoko.

Roditelji naše škole su zabrinuti za svoju djecu i sigurnost djece na ulicama,  a stanje je alarmantno obzirom da se bliži zima i niske temperature.“ – navodi se u podršci Vijeća roditelja OŠ “Kulin Ban” Visoko.

Kako nezvanično saznajemo apel iz gradskih osnovnih škola jutros će se razmatrati na Kolegiju općinskog načelnika.

Proudly powered by WordPress