Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Tender za nove monitoring stanice

Ono o čemu se u Visokom dugo priča, nagađa, i od čega pojedinci svjesno bježe jer bi se u tom trenutku saznala i prava istina, nešto je što će se uskoro desiti i u Zenici, a što već postoji u Kaknju. Sasvim je izvjesno i jasno da su ova tri grada ekološki ugrožena i da sami trebaju preuzeti odgovornost i vršiti monitoring nad mjerenjem čistoće i kvaliteta zraka koji udišu njihovi građani. Općina Kakanj je to uradila već davno, Zenica je kao i Visoko “vjerovala” Kantonalnoj mjernoj jedinici i izvještajima i monitoringu zagađivača, ali kako sada stvari stoje Zenica se ipak odlučila na korak više, iznašla je rješenje i kako to isfinansirati, dok mi još uvijek mutavo šutimo i uživamo u ekološkom mazohizmu nadobudnih kapitalista. Stvari su veoma jednostavne i jasne, OV Visoko izglasa i donese Odluku o vlastitom monitoringu za kvalitet i čistoću zraka, izdvoji sredstva, kupi vlastitu mjernu jedinicu/vozilo, preuzme odgovornost i svim zagađivačima visočkog zraka pošalje jasnu poruku da u našoj avliji ne mogu baš raditi šta hoće i ponašati se kako hoće. Evo kako su to uradili Zeničani:

Općina Zenica objavila je tender za nabavku, isporuku i održavanje 3 fiksne stanice za monitoring kvaliteta zraka, te displeja za prikazivanje podataka, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na 1 milion i 100 hiljada konvertibilnih maraka, pri čemu bi se najveći dio sredstava osigurao iz federalnog Eko fonda.

– Prema traženoj opremi u fiksnim mjernim stanicama, bit će moguće svakog sata pratiti stanje sa kvalitetom zraka i daleko većim brojem podataka nego što ih imaju dosadašnje stanice – izjavio je Muhamed Pašić, savjetnik načelnika zeničke općine za ekonomske odnose i poduzetništvo.

Prema njegovim riječima do sada je interes za preuzimanje tenderske dokumentacije pokazalo 5 ponuđača.

– Ovim tenderom planirana je i nabavka dva velika displeja koji će biti postavljeni na zgradu u kojoj je smještena TV-Zenica, te 2 manja displeja koji će biti instalirani u gradu.

Rok za dostavljanje ponuda po tenderu je 5. januar naredne godine.

Proudly powered by WordPress