Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Stanje životne sredine je toliko loše da zahtjeva kontinuiranu aktivnost mjerodavnih organa svih nivoa vlasti

Stanje životne sredine na području Zeničko-dobojskog kantona /ZDK/ je toliko loše da zahtijeva kontinuiranu aktivnost mjerodavnih organa svih nivoa vlasti i poduzimanje adekvatnih mjera s ciljem zaštite zdravlja građana, ocijenjeno je na današnjoj sjednici Skupštine ZDK.

– Vrlo ozbiljno razmišljamo da sačinimo stratešku studiju koja bi se bavila svim aspektima ekologije – izjavio je Raif Seferović, ministar Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline, kao predlagača Informacije o stanju životne sredine na području ZDK.

Prema njegovim riječima, radi poboljšanja stanja u ovoj oblasti nužna je striktna primjena zakonske regulative, izrada registra najvećih zagađivača, te imenovanje inspektora za okoliš sa federalnog nivoa koji bi pokrivao područje ZDK.

Ministar Seferović je istakao da je u planu nabavka novih stanica za monitoring kvaliteta zraka, a posebna pažnja bit će posvećena zbrinjavanju infektivnog i animalnog otpada.

Poslanik BPS-a dr. Harun Drljević je izjavio da je krajnje vrijeme da se građanima ZDK omoguće zdraviji uslovi života, te da općine zaslužuju više pažnje i pomoći u rješavanju problema ekologije sa viših nivoa vlasti.

Prema njegovim riječima u porastu su sve vrste oboljenja direktno povezanih sa aerozagađenjem.

– Što više imamo izdatih okolinskih dozvola stanje je gore, jer se ekološki projekti, kako je pojasnio, realizuju bez početnog, nultog stanja.

Skupština ZDK je u prvom dijelu sjednice usvojila i Nacrt Zakona o rudarstvu i Nacrt Zakona o geološkim istraživanjima ZDK, koji su upućeni u javnu raspravu u trajanju od 30 dana.

Skupština je prihvatila izmjene i dopune Zakona o Javnoj ustanovi Univerzitet u Zenici, po hitnom postupku, radi nove organizacione strukture nastale nakon formiranja Politehničkog fakulteta.

Potvrđena je i Odluka o imenovanju Sežada Klike, diplomiranog pravnika iz Zenice za zamjenika kantonalnog pravobranioca.

Kasno popodne planirano je razmatranje Izvještaja o radu kantonalne Uprave za inspekcijske poslove za 2010. godinu i Informacije o radu Turističke zajednice ZDK za prošlu godinu.

(RTV Zenica)

Proudly powered by WordPress