Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Konačnu odluku donosi Ministarstvo za turizam i okoliš Federacije BiH

Na nedavno održanom okruglom stolu na temu spalionice u Visokom koju grupacije Prevent i dalje favorizira, bez obzira na jednu propalu javnu raspravu, cca 3.200 potpisa građana Visokog koji su se izjasnili protiv i bez obzira na jasan stav Općinskog vijeća o tome kako spalionica nije poželjna u Visokom, moglo se čuti i jedno veoma interesantno mišljenje i stav Elvedina Šabanovića koji je učestvovao u diskusijama. Naime, profesor Šabanović je veoma jasno rekao da prvu i posljednju riječ o spalionici daje lokalna zajednica i pozvao se na primjere gradova Tuzle, Bihaća i Zenice. Visoko je u sličnoj situaciji kao i Zenica čiji se građani također bore protiv uigranog birokratskog aparata čiji je zajednički imenitelj materijalni interes i koji pokušava mimo glasa javnosti donositi odluke koje su u njihovom interesu. S tim da treba znati da firma “Alba” u Zenici želi izgraditi spalionicu skromnog kapaciteta od 3 tone otpada dnevno, što je puno manje od kapaciteta koji se svim silama bez poštivanja volje javnosti želi graditi u Visokom.

Ponižavajuće je recimo bilo i to da se nakon organizovanog okruglog stola moglo čuti od strane predlagača i poslušnih, po sopstvenom ubjeđenju medija, kako argumenti protiv spalionice nisu bili ubjedljivi i dovoljno ozbiljni!? Bio je to jeftin pokušaj degradiranja nevladinog sektora koji je jasnim argumentima ukazao na sve nedostatke i svu nestručnost onih koji predlažu spalionicu u čije poštenje i pravednost kod eventualnog monitoringa ne vjeruju ni sami predlagači. Posebno degutantno i uvredlljivo, a što se moglo čuti, jeste i nazivanje aktivista nevladinog sektora “babinim sinovima” u situaciji kada se zna da najviše eksponirani iz ovog sektora su upravo pojedinci koji su odrasli bez oca (“baba”).

Da se ne radi o nekim malim grupama i rijetkim pojedincima koji imaju stav i mišljenje koje ne diktira eventualni materijalni ugovor sa kompanijom koja predlaže spalionicu pokazuje i primjer iz susjedne spomenute Zenice. U Zenici je javna rasprava, podsjećamo, prisilno prekinuta zbog nezadovoljstva građana, a kasnije su na lokaciju gdje je planirana spalionica bačeni i molotovljevi kokteli koji su izazvali požar. Edin Terzić, pomoćnik ministra za okoliš i turizam u Federalnom ministarstvu, odgovarajući na pitanje u kojoj je fazi postupak za izdavanje okolinske dozvole za spalionicu animalnog otpada izjavio je da to uveliko zavisi od mišljenja javnosti.

Podsjećamo, uspostavljanje spalionice animalnog otpada u Zenici proizvelo je oštru reakciju javnosti, naročito građana šest mjesnih zajednica smještenih u blizini budućeg Centra za termičku obradu otpada u Raspotočju i zeničkog nevladinog sektora, koji su uputili i znatan broj primjedbi na nedavno predstavljenu Studiju o utjecaju ovog postrojenja na okoliš.

Terzić je dodao da se cijeli postupak ipak mora bazirati na realnim pokazateljima i činjenicama. – Stav Federalnog ministarstva turizma i okoliša je da javne rasprave i razgovori moraju biti nastavljeni, a rješenja dovedena u fazu prihvatljivosti za sve aktere, naročito sa aspekta utjecaja postrojenja na okoliš. To podrazumijeva i analizu same lokacije na kojoj je postavljena spalionica, – kaže Edin Terzić dodajući da će okolinska dozvola za spalionicu biti izdata kada budu potpuno razjašnjene sve te okolnosti.

Nedavno je i premijer ZDK Fikret Plevljak odgovarajući na pitanje o spalionici u Zenici jasno rekao da u toj cijeloj priči postoji samo jedna strana koju on podržava, a to su građani Zenice, suprotno interesu Arcelor Mittala i firme Alba. Ovakvo jasno i otvoreno politički nekalkulativno mišljenje premijera ZDK je potpuno suprotno mišljenjima visočkih političkih “prvaka” (čast nekolicini izuzetaka).

Formalno pravno konačnu riječ o obavezama visočkog Preventa i zeničkog komunalnog preduzeća “Alba” u vezi sa radom spalionica, dat će Ministarstvo za turizam i okoliš Federacije BiH.

Proudly powered by WordPress