Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Građani, Udruženja i vijećnici jasno i glasno protiv spalionice

Druga javna rasprava o postrojenju za termičku obradu proizvodnog otpada, takozvanoj spalionici, održana je danas u prepunoj velikoj sali Općine Visoko. Ovoj javnoj raspravi su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva za okoliš Suada Numić, Boris Livančić i Drago Đurković, te u ime Preventa Selma Mašnić, i Mustafa Babić – vođa za izradu studije o spalionici. Danas se prisutnim građanima predstavio i Emilio Brunati, predstavnik „familijarne tvrtke“ iz Italije BRU. Impianti Group srl – Italy, koja bi u Visokom trebala graditi postrojenje spalionice, inače firme koja je već gradila ili gradi neke od spalionica na Balkanu, Rusiji, te zemljama Južne Amerike, a prema njegovim riječima ono što namjeravaju graditi u Visokom „apsolutno je bezopasno i ne može nanijeti nikakvu štetu građanima Visokog“. Danas je predstavljena i dopunjena Studija o izgradnji spalionice, a neka od pitanja su upravo bila upućena na ovaj dio, jer kako je poznato Federalno ministarstvo je odbilo Studiju Preventa o spalionici, a onda je mimo zakona i bez osnova dat rok od 30 dana za izradu dopunjene Studije. Nakon uvodnih riječi prisutnima se obratila Dinka Omanović ispred SDA Visoko i jasno poručila da je stav SDA Visoko sljedeći: „DA Preventu, DA zapošljavanju, ali NE da Visoko bude Smrdigrad, NE opasnom otpadu, NE oboljenjima građana Visokog … Po kojem osnovu se daje rok od 30 dana za dopunu Studije, ako je Studija već odbijena od nadležnog Ministarstva? Zaključak je da se ne uvažava stav Općinskog vijeća Visoko koje je bilo protiv spalionice, te da se ne uvažava ni stav i mišljenje lokalne zajednice. Tražimo hitnu obustavu i zaključenje postupka davanja ocjene Studiji za izgradnju spalionice“ – rekla je Dinka Omanović.

Ispred Udruženja „Damar omladine“ obratio se Adnan Mević koji je još jednom napomenuo da se Prevent oglušio o stav Općinskog vijeća, te su iz ovog udruženja imali i mnoštvo pitanja, te zaključaka vezanih za izgradnju spalionice u Visokom, a na kraju još jednom su jasno ponovili da se protive izgradnji spalionice u Visokom, jer se „građani boje i ne žele je u Visokom, a mnoštvo je razloga koji govore u prilog tome“. Kategorični i jasni su bili i ispred Udruženja studenata i učenika Visoko (USV) koji zastupaju svoj stav NE SPALIONICI. Nakon toga su se prisutnima obratili i neki od vijećnika Općinskog vijeća, tako je Faruk Salčinović rekao da je organizovano potpisivanje peticije na kojoj je skupljeno preko 3.000 potpisa i kako se treba i mora poštovati i mišljenje Vijeća, te mišljenje lokalne zajednice i građana, te istakao kako podržava stav većine sudionika današnje javne rasprave. Vijećnici Halim Pihljak i Adnan Tatar su istakli da nema govora o izgradni spalionice bez monitoringa lokalne zajednice, a Tatar je rekao kako je nemoguće dopustiti izgradnju u gradskom području, te još jednom postavio pitanje predstavnicima Preventa o nekadašnjem planu o spalionici koju bi zajedno realizovale Općina Visoko i Prevent. Profesor Elvedin Šabanović je imao zamjerke na sistem monitoringa, što prema njegovim riječima narušava povjerenje građana. „Općinska vlast se treba uključiti u rješavanje ovih problema, a monitoring da rade stručni ljudi iz lokalne zajednice, kojih u Visokom sigurno ima“ – riječi su Šabanovića.

Na samom kraju zaključak je da su građani Visokog i prisutni vijećnici još jednom jasno i glasno ponovili da se protive izgradnji spalionice u Visokom, a prema pitanjima upućenim predstavnicima Preventa, te firme koja ima namjeru da gradi spalionicu, očito je da građani nemaju povjerenje u sistem monitoringa, te sve ono što bi trebalo da se spaljuje u ovom pogonu. U nekim trenucima rasprava je išla i nekim drugim tokom, a odgovor Italijana Brunatija kako spaljivanje nema nikakve štete po okolinu i poređenje spaljivanja sa spaljivanjem drveta izazvao je salvu smijeha prisutnih. Još jedan od zaključaka koji se sami po sebi postavljaju nakon ove javne rasprave jeste da sve ono što je rečeno, sve praćenje promjene kvalitete zraka i sve što nosi izgradnja spalionice moramo da vjerujemo „na riječ“ Preventu, a proizvođaču spalionice treba vjerovati na riječ kada se spalionica izgradi i kada dođu prva mjerenja.

{joomplucat:358 limit=30|columns=4}

Proudly powered by WordPress