Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Ko igra za raju i zanemaruje taktiku, završit će karijeru u …

Nakon posljednje sjednice OV Visoko i konačno je jasno ko igra u kojem dresu i za koji tim. Nakon imenovanja Povjereništva u trenutno najjačoj političkoj opciji u Visokom, kalkulisalo se i proizvoljno nagađalo ko je u koga i zbog čega. OO SDA Visoko prvo se jasno podijelio po pitanju Preventove spalionice, nakon toga su oni manji igrači, tzv. prvi ešalon procjenjivali je l’ bolje biti uz Muniba, Suada, Ahmeta, Mehemeda i ostale ili se bolje prestrojiti uz Hasana, Amru, Senada …, da bi maske konačno pale prilikom usvajanja budžeta za 2012. godinu. Dva dana prije usvajanja budžeta, koji je za neke pobjeda a za neke prevara, mi smo uradili jednu analizu kako se političkim potkupljivanjem, onim materijalnim, dobija većina u Vijeću. Na posljednjoj sjednici OV Visoko još jednom ste se mogli uvjeriti kako u Visokom nema stranaka i kako vlada jednopartijski sistem koji briše one prefikse SDP, SBiH, BPS, SDA (dio) …. i čiji je zajednički imenilac njegovo veličanstvo budžet, odnosno novac – s lahke strane.

Politički gledano puno važnije i značajnije od usvajanja budžeta, koji svakako neće biti realizovan 100% pa će na kraju opet možda biti oko cca 7.000.000 KM, jeste trenutak u kojem 24 sata prije sjednice Vijeća OO SDA Visoko se zvanično obraća javnosti sa stavom da je protiv usvajanja predloženog budžeta. Ono što se događa kasnije ukazuje na “stranačku neposlušnost” dijela od onih 11 SDA vijećnika (istina, bilo ih je prisutno 9, bez Dinke Omanović i Irme Jusufbegović). U nekim normalnim zemljama to bi bio pokazatelj suštine demokratije, ali pošto živimo u Visokom to je pokazatelj potpunog raskola i podjele unutar OO SDA Visoko. Sad je pitanje kako će nakon Nove godine na ovu stranačku neposlušnost reagovati predsjednik Povjereništva Hasan Prelić čija je stranka, po našoj kalkulaciji, trenutno najjača opozicija u OV Visoko sa šest vijećnika, i koja nakon 7 godina više nema svog načelnika koji očito nema namjeru pomiriti se sa novim tokovima i dešavanjima u matičnoj stranci. Vjerovatno nakon ove blamaže u kojoj smo se uvjerili da su u Visokom svi jedna stranka koja se zove “Stranka vlastitog interesa” slijedi ono neminovno: isključenje iz stranke onih koji više ne igraju timski nego soliraju u vlastitom interesu.

Sada dolazimo do onoga o čemu nismo željeli pisati prije Nove godine, ali sticajem okolnosti došlo je vrijeme da i to otkrijemo. Ilegalno kao partizanski pokret u II Svjetskom ratu po Visokom se okuplja skupina onih koji su osjetili slast novca s budžeta političkim angažmanom. To je grupa onih koji “sondiraju” pojedince iz drugih stranaka koji su također nezadovoljni statusima u trenutnim strankama. Ideja im je na naredne lokalne izbore izaći s vlastitom strankom koja će biti potpuno nova i formirana zbog izbora i to po uzoru na dešavanja u Sloveniji kada se pojavila Pozitivna Slovenija; ova bi se navodno zvala Lista za Visoko i okupljala bi, prije svih, nezadovoljnike i i one kojima slijedi iščlanjivanje iz SDA, a zatim i pojedince iz OO SBiH i OO SDP-a.

Nećemo letjeti pred rudu, sačekat ćemo da se proslavi ova Nova godina, odmahmura jedno dva-tri dana pa da realno sagledamo posljedice posljednjih dešavanja oko usvajanja budžeta. Naše informacije kažu da je aktuelni načelnik Munib Alibegović i zvanično odbio da bude dio Povjereništva i da se uzda u svojih, prije tri godine osvojenih, preko 9.000 glasova, te uz Nijaza Šahinovića koji je imao najviše glasova na listi SDA na prošlim izborima vjerovatno smatra da zaslužuje puno više od prvog među jednakim u Povjereništvu. Ali pragmatično gledajući, on više u tom smislu i nije bitan jer javno je potvrdio da se ne namjerava kandidirati za načelnika, a da li će uspjeti okupiti sa nezadovoljnicima iz drugih stranaka neku “Listu za Visoko” – saznat ćemo veoma brzo, najkasnije u aprilu kad budu raspisani izbori. Ono što predstoji Munibu Alibegoviću jeste pitanje kako realizovati 10.029.000 KM usvojenog prenepuhanog i virtuelnog budžeta zasnovanog na obećanjima onima koji su digli ruku za njega. Sa druge strane, Povjereništvu OO SDA Visoko se naglo ukazala prilika da djeluje iz opozicije i da iz te perspektive ukazuje na sve što ne valja u Visokom, a to biračke uši vole slušati.

U konačnici priča o OO SDA Visoko može stati u dio pjesme Zabranjenog Pušenja: “Ko igra za raju i zanemaruje taktiku, završit će karijeru u nižerazrednom Vratniku”

Proudly powered by WordPress