Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

JU “Dom zdravlja sa poliklinikom Visoko” ne zagađuje životnu sredinu spaljivanjem opasnog medicinskog i farmaceutskog otpada

Nakon što smo objavili tekst pod naslovom „Kad smo raščistili sa Preventom jel vrijeme da ukažemo na druge koji nam ekološki ugrožavaju normalan život?“ stigla je i rekacija iz JU Dom zdravlja sa poliklinikom Visoko. Naime u jednom dijelu  pomenutog teksta kao zagađivač životne okoline pominje se i ova Javna ustanova. Prije svega pojašnjeno nam je da dim koji svakodnevno vidimo iz dimnjaka koji se nalazi u krugu Doma zdravlja je dim koji dalazi iz kotlovnice u kojoj se kao energent za zagrijavanje Doma zdravlja koristi ugalj. U cilju poboljšanja i ekološkog unaprjeđenja ove kotlovnice rekonstrukcija iste je urađena 2010. godine. Iz Doma zdravlja ističu da bi najbolja opcija bila korištenje plina kao energenta, ali je ta opcija još uvijek preskupa.

Nadalje, saznali smo da je visočki Dom zdravlja jedini u okruženju koji ima razrađen plan odlaganja svog otpada što je potvrdila i posljednja inspekcija koja je boravila u Visokom 17.01.2011. godine. Ova visočka Javna ustanova ima dva ugovora s firmama iz Sarajeva i Zenice koje zbrinjavaju njihov otpad uz još jedan ugovor za farmaceutski otpad koji se odvozi izvan Visoko i granica Bosne i Hercegovine. Odgovorna osoba za pitanje problematike s otpadom JU Dom zdravlja sa poliklinikom Visoko nam je pojasnila da je ova Javna ustanova izdvojila velika i značajna sredstva za pitanje rješavanja otpada koji produktuje i da nema nikakve potrebe za uzbuđivanjem građana o pitanju eventualnog zagađenja životne sredine s njihove strane, jer dim koji se vidi je samo i isključivo dim koji nastaje sagorijevanjem uglja i nema govora o tome da se eventualno u toj kotlovnici spaljuje medicinski i farmaceutski otpad. Sve detaljnije informacije o ekološkom djelovanju Doma zdravlja mogu se pogledati na www.dzvisoko.ba.

Proudly powered by WordPress