Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Pravoslavci slave svoj najveći praznik

Pravoslavci sa područja opštine Visoko obilježili su Badnji dan i najveći hrišćanski praznik Božić, rođenje Isusa Hrista. Na Badnji dan u visočkoj crkvi Svetog Prokopija okupilo se oko tridesetak pravoslavnih vjernika koji su prisustvovali službi koju je predvodio jerej Marko Maleš. On je osveštao badnje drvo te grančice podijelio vjernicima. Također, badnjak je zapaljen u krugu visočkog hrama, nakon čega je lomljena i prisutnima podijeljena božićna česnica.
“Neka nas radosti i veselja Božića sve obasjaju i kao što su to anđeli i pastiri pjevali, neka bude slava Bogu na visini, na zemlji da bude mir, a među nama ljudima dobra volja.” – poručio je između ostalog vjernicima jerej Maleš.
Ove godine tradicionalnom paljenju badnjaka prisustvovao je i premijer ZDK-a Fikret Plevljak, koji je prilikom nedavne posjete ovoj crkvi obećao i određenu pomoć Vlade, prije svega kada je obnova svešteničke kuće u pitanju.
“Mi u Bosni i Hercegovini imamo sreću da imamo bogatstvo koje se zove raznovrsnost. Bog je jedan i jedini, svi se mi molimo istom i jednom Bogu, svako od nas ima pravo da se moli na način za koji on smatra da je najprihvatljiviji. Svi mi koji se molimo i vjerujemo imamo obavezu da širimo ljubav, toleranciju i saradnju među ljudima.” – rekao je premijer Plevljak.
Video prilog o Badnjem danu u Visokom možete također da pogledate na našoj stranici.

Proudly powered by WordPress