Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Otkriveno vrijeme drugog spominjanja sličnosti brda Visočice s egipatskim piramidama

Već šestu godinu traje borba da se dokaže ko je prvi nazvao brdo Visočicu  bosanskom piramidom. Suštinski to nema nikakvog smisla kao, uostalom, i mnoge druge teorije. Još je, svojevremeno, Aly Barakat tragao za vremenom prvog pominjana, ali nije imao sreće. Govorio sam mu da je prvo posredno pominjanje proisteklo iz memoara Mehmeda Alagića  koji je u svojim memoarima pisanim poslije 1878.g naveo da se lokalitet gdje su pronađeni recentni (mladi ili ne stari) betoni polagani u vrijeme kada je Austro – Ugarska  izgradila prvi vodovod u Visokom, nazivao se Misir s razlogom jer su Visočani učestvovali u ratu turskog sultana sa egipatskim namjesnikom, pa su imali priliku zapazili sličnost Visočice i piramida u Egiptu.

Drugo i za nas značajnije pominjanje sličnosti piramide i brda Visočice utemeljio je veliki arheolog i istoričar umjetnosti dr. Ćiro Truhelka koji je objavljivao u časopisu „Nada“ opise starih gradova Bosne i Hercegovine.

 

 

 

 

Visoko 1924.g.

 

 

 

 

 

 

Visoko 1926.g.

Na snimku se može vidjeti dosta detalja koji  obaraju sve današnje teorije..

Visočica je brdo i ništa više.

Opis je veoma slikovit, ali je za nas posebno interesantan zaokruženi detalj gdje kaže:

„… zapadnim krajem toga polja dominira piramidi slična glavica …„

Veoma ubjedljiv opis Varoškog polja i brda Visočice govori da je pominjanje sličnosti oblika veoma upečatljivo data u časopisu „ Nada“  01-10-1903.g, pa niko nema pravo pripisivati sebi ekskluzivu prvog pominjanja, posebno 91 godinu poslije.

Eto tako je to, istina dođe na vidjelo kad tad.

Proudly powered by WordPress