Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Izvršna vlast priznala”omašku” u visini komunalnih taksi – grešku plaćaju privrednici

Nakon duge rasprave vijećnici Općinskog vijeća Visoko nisu prihvatili  Prijedlog odluke o stavljanju van snage Odluke o komunalnim taksama – čime nisu prihvaćeni zahtjevi grupe privrednika koji smatraju da su ovom odlukom oštećeni. Rasprava prisutnih vijećnika pokazala je kako se vrlo lako mogu izmijeniti stavovi koji su bili izneseni na Kolegiju općinskog vijeća – pa su tako mnogi, a posebno privrednici, ostali nemalo iznenađeni razvojem situacije u Vijeću.

Podsjećamo, na subotnjem sastanku privrednika okupljenih oko neslaganja sa podizanjem cijena komunalne takse za brojne privredne subjekte, nije se ni raspravljalo o komunalnim taksama jer su privrednici smatrali da će vijećnici prepoznati i prihvatiti njihov stav – ali današnja sjednica pokazala je upravo suprotno. Iako su iz nadležne Službe za privredu istakli da je „napravljena omaška“ za pojedine djelatnosti kojima su takse podignute i do tri puta, to nije omelo dvanaest vijećnika da budu protivni ukidanju sporne Odluke o komunalnim taksama koja je donesena krajem prošle godine i time je obavezujuća za sve privredne subjekte registrovane na općini Visoko.

Načelnik Munib Alibegović je, nakon što nije prošao prijedlog ukidanja Odluke, predložio Zaključak da nadležna služba u roku od dva mjeseca izradi Nacrt Odluke o komunalnim taksama sa izmjenama i dopunama, da se otvori javna rasprava u trajanju od 30 dana te da se u roku od pola godine odluka donese – a  njena primjena bi trebala početi od januara 2013.g. Vijećnici su prihvatili ovaj Zaključak sa jednim uzdržanim glasom.

Načelnik Alibegović je istakao i to da je sporna Odluka kvalitetno pripremljena i donesena, ali da cijeni mišljenje i stav 74 potpisana privrednika od 1500 ukupno registrovanih na području općine Visoko, koji su mu se obratili tražeći ukidanje iste.

Vijećnik SDA Mehemed Zukić je istakao da je za budžet i njegovo punjenje iz prihoda komunalnih taksi povoljnija bila stara Odluka iz 2009.g.

O profilu privrednika koji su protivni Odluci pitao se vijećnik BPS-a Husnija Merdić ističući da se radi o samo jednoj maloj grupi protivnika, pitajući se kako su pojedini od njih stekli svoja bogatstva.

Vijećnik Halim Pihljak je spočitao načelniku i pomoćnicima iz nadležne službe kako su obmanuli vijećnike prilikom usvajanja nove Odluke o komunalnim taksama, ističući da niko nije spomenuo nikakva povećanja naknada već samo zoniranje.

U raspravi je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a Faruk Salčinović istakao kako je nova Odluka stimulativnija, primjenjivija i u skladu sa Ustavom BiH, naglašavajući da je prednost u mogućnosti kvartalnog plaćanja. Vijećnik SDA Mirza Ganić je istakao da se vijećnici sada ne mogu amnestirati iz Odluke koja je donesena jer su imali pravo na odluku i glasanjem su to potvrdili. Ganić je u ime Kluba vijećnika SDA tražio da se nova Odluka povuče i da se o njoj provede kvalitetna rasprava, a da se do tada primjenjuje stara Odluka iz 2009.g.

Vijećnik ASDA Jasmin Dlakić, jedan od članova radne grupe privrednika koji su ustali protiv Odluke o komunalnim taksma, pokušao je „spustiti loptu“ i objasniti stavove privrednika, što, uz ostalu diskusiju, nije bilo dovoljno da 12 od ukupno 24 vijećnika budu protivni spornoj odluci koja je podijelila vijećnike.

Prema ovome, privrednici ne mogu ništa drugo već prihvatiti izmjene koje podrazumijevaju zoniranje općine Visoko i povećanje iznosa komunalnih taksi za neke djelatnosti i do tri puta. Još nema reakcija od privrednika, ali se može očekivati njihovo negodovanje.

{joomplucat:399 limit=8|columns=4}

Proudly powered by WordPress