Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Rekvijem jednom jarbolu

Čuh da je Jarbol „posađen“ na mjesto zvijezde i bi mi čudno „dobro“ poznavanje mjesta gdje je zvijezda bile „posađena“ od osoba koje baš i nisu, Bog zna kako, privržene ni onim nebeskim, a kamoli ovim zemaljskim zvijezdama. Učini mi se interesantnim što i ko odluči da postavi samo četiri jarbola kad postoji 84 srednjovjekovna grada, pa se zamislih nekako  tužno što neko odluči da Bosnu i Hercegovinu  svede na tako male prostore između četiri nabrojana grada po nekom čudnom redosljedu zaobišavši i Jajce i Ključ, po nekom svom ubjeđenju koje nema nikakvog naučnog utemeljenja obećavši da će Visoki na Visočici otkopati s vanjske strane da se vidi, a unutra neka stoji kao i do sada i neka propada.

Neka koincidencija između jarbola i zvijezde postoji i nosi nekakvu tužnu istoriju. Zvijezda  je rušena tri puta, jednom od Nijemaca kad je skojevci napraviše od drveta, poliše benzinom, a stari Hajro zapali da ko od mladosti ne izgubi glavu jer je znao da će Nijemci „udariti“ artiljerijom. Uradiše to i onda zaposjedoše vrh sa dva protivavionca, četverocijevna 20 mm. Eno jednog još je na istočnoj strani. Drugi put, od starosti, pođe se rušiti dok je veliki KTK ne obnovi da ostane dovijeka, ali ne ostade jer joj dohaka ljudska uobrazilja. Zakleše me na čuvanje imena i čuvanje sjećanja na rušioca koji mi reče da nije postojalo ništa lično, nego 2.000 DM i to dva puta jer su dvojica iz ubjeđenja platili rušenje krijući to jedan od drugoga, ali da se ne spominju nikome. Zakleh se i ja isto onako kao što sam se zakleo i starom Hajri da ga ne spominjem dok je živ i zato neću. 

Jarboli nestadoše tri puta, ali nekako ubrzano, za 6 godina iz samo (bar) jednog razloga – jer su čelični i poteški, a Visoko je „pometeno“ i puno rupa od nedostajućih slivnika i kanalizacionih poklopaca i nekih stvari koje … još ne zovemo “elektronskim dmogom”. Vrlo je teško govoriti o bilo čemu jer ima previše razloga da se uradi sječa svega što izlazi van okvira Visočkog opšteg sreteotipa, i bilo bi nepošteno svesti sve na jedan jedini razlog, ali za sada je tako. Akcija je izgleda izvedena u dvije etape pa će nam namjere i razlozi biti jasniji kad posao završe oni kojim je to posao, ali  samo da nam se ne obistine prijetnje koje su izrečene kad je tržište istraživanja bilo napadnuto svim svjetskim protuhama i kad je predlagano da se sva istraživanja i čuvanje nalazišta daju strancima jer mi ne umijemo čuvati svoju istoriju. Puno opasnih stvari lebdi u Visokom, a mnogi i dalje vjeruju u čast i poštenje.

Kad se malo  razmisli ostaje zaključak da nije učinjena neka posebna šteta jer je cijev jarbola i onako jeftina, a i mjesto jarbolu nije bilo na neistraženom mjestu na vrhu Visočice, upravo je to skrnavljenje istorijskih spomenika, ali jeste po onoj narodnoj: „Nikad većeg hatura a manje štete“. Jest da je haturli što se nijet  kažnjava na ovakav način. Eto za čas proljeća pa će biti stavljen novi jarbol uporedo sa jarbolom na Ćajengradu, Grajanskom gradu, Goduškom gradu, Dubrovniku gradu, Gradcu, Sebinju. Jest da gradovi danas poziciono i geografski pripadaju Ze-do kantonu ali istorijski su to gradovi koji pripadaju istorijatu Bosne i Hercegovine.
Nadajmo se da će Turistička zajednica Ze-do kantona shvatiti šta je istorija a šta improvizacija, ako nema neke druge namjere..

Proudly powered by WordPress