Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Intervju sa Salimom Hasagićem, visočkim pivotmenom u Kataru

Visoko odavno ima prefiks rukometni grad, iako rezultati visočke Bosne u posljednje vrijeme i ne opravdavaju taj epitet, ima igrača u cijeloj BiH koji su iz Visokog otišavši postali nosioci igara svojih klubova.
A jedan još uvijek mladi igrač je pivot Salim Hasagić, koji su u svojoj 18- oj godini odlučio za odlazak u Qatar, gdje većinom igrači odlaze u poznim godinama u želji da se finansijski osiguraju.

”Moj odlazak u Qatar i prelazak u Al Sadd Club, mogu reći, desio se spontano. Tadašnji trener Senad Skopljak me je kontaktirao sa informacijom da su u Al Sadd Clubu zainteresovani za mene. Poziv sam naravno prihvatio. Deset dana poslije se obavio i transfer, koji je vodio Asim Šahman.” – govori Hasagić.

 

“U Qatar, u Dohu sam stigao 28.04.2010. godine gdje sam trenirao i igrao za seniorsku i juniorsku selekciju pod vodstvom velikog Veselina Vujovića.
Samo mjesec dana poslije dobio sam poziv za nastup za juniorsku reprezentaciju Qatara na Azijsko prvenstvo, gdje smo sa trenerom Abazom Arslanagićem osvojili prvo mjesto.
Što se tiče života u Dohi, moram priznati da je bilo teško u početku, navići se na novu sredinu, nove ljude, jezik i ostalo, mada svaki početak i jeste težak. Međutim, uklopio sam se, upoznao prijatelje, lijepo mi je i radim ono što volim i zbog čega sam ovdje.
Nedavno smo kao ekipa osvojili prvo mjesto u Kupu Federacije. Ubrzo nam počinje liga, gdje također imamo velike ambicije i šanse u osvajanju prvog mjesta.” – dodaje Hasagić.

 

O svojim počecima i načinu rada u Visokom i sada u Dohi Hasagić kaže:

„Svoje prve rukometne korake sam počeo u RK Bosna Visoko, sa deset godina na nagovor prijatelja. Prvi moj trener je bio Mustafa Ferzan.
Nakon raspada omladinske selekcije, iduće tri godine nastavljam trenirati u tada tek formiranoj rukometnoj školi sa trenerima Zdenkom Antunovićem i Erminom Korjenićem. Poslije toga se vraćam u juniorski tim RK Visoko i treneru Mirzi Handžiću.
Godinu dana poslije sam prebačen u seniore, te uporedo treniram i s juniorima, ponovo na čelu sa trenerom Zdenkom Antovićem. Moja zvanična utakmica za zelene je bila 05.05.2007. godine koju smo igrali protiv RK Bosne Sarajevo. Moram napomenuti da je to bila najuspješnija seniorska generacija zadnjih pet godina jer se uspjela plasirati u drugo kolo EHF kupa.
U seniorima sam nakon toga trenirao pod palicom tadašnjeg izbornika bh. reprezentacije Halida Demirovića.

Moram priznati da je razlika između rukometa u Evropi i ovdje zaista velika. Počevši od samog pristupa treninzima i samoj igri pa do jačine kupova i liga.

 

Pitali smo Salima da li se ima namjeru vraćati u visočku Bosnu ili u Evropu, a on nam je rekao sljedeće:

”U bliskoj budućnosti se nemam namjeru vratiti u Bosnu, mada sam imao ponudu da pređem u redove sarajevske Bosne, gdje sam i na probi zadovoljio kriterije, sve se to desilo ljetos, i sad vidim da je ipak moja sreća što sam odlučio da bar za sada ostanem u Dohi do isteka ugovora, a poslije ili ga produžiti ili preći u Evropu, gdje također imam nekih ponuda, ali je zaista još uvijek rano o svemu govoriti.”

 

Salim nam je govorio i o tome da li prati svoj bivši klub i da li mu je žao što je počeo nastupati za reprezentaciju Qatara:

„Redovno pratim stanje u klubu RK Bosna Prevent kao i dešavanja na terenu. Moram priznati da su ovu sezonu odigrali dobro dosada, obzirom na svu situaciju oko njih. Uložili su sebe, što je najbitnije. 
Što se tiče reprezentacije Bosne i Hercegovine, tu nema dileme. Svakako bih bio ponosan da nosim dres naše države i da igram za nju. To je, mislim, san svakog igrača. Ali, nikad se ne zna.” – završava Hasagić.

Proudly powered by WordPress