Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Zavičajni muzej Visoko priprema izložbu premeta i dokumenata iz perioda 1992 – 1995.g.

altPovodom obilježavanja 3. maja – Dana otpora agresiji na Republiku BiH, Zavičajni muzej Visoko priprema izložbu predmeta i dokumenata iz perioda 1992–1995. O aktivnostima koje se poduzimaju razgovarali smo sa direktorom ove ustanove Senadom J. Hodovićem.

Prema njegovim riječima, ova izložba je izuzetno obiman posao, a  otežavajuća okolnost je stvarni nedostatak predmeta iz ovog, ratnog perioda, koji su sačuvani u ovih 20 godina.

„ Cilj nam je prikupiti što veći broj predmeta koji su nam u tom ratnom periodu služili za preživljavanje u svakodnevnom životu i koji su bili modifikovani, napravljeni, improvizovani i svi građani imaju priliku da donesu i daju na revers Zavičajnom muzeju predmete iz privatne zbirke koje ćemo mi izložiti i na taj način obilježiti dvadesetu godišnjicu od početka agresije na našu zemlju” – ističe Hodović.

Oformljena je i radna grupa koju čine predstavnici boračkih udruženja, dobitnika najviših ratnih priznanja, šehidskih porodica i invalida koji pomažu u izradi sinopsisa kao podloge za ovu izložbu. Evidentno je da je veoma mali broj predmeta upotrebne vrijednosti sačuvan iz ovog perioda.

„ Ono što želimo sakupiti i pokazati su recimo stare cigare koje su tada dolazile, konzerve hrane, lunch paketi, sanitarni i medicinski materijal, zatim modifikovane stvari kao što su pećice, uniforme, vojne opreme, šljemovi, zastave, improvizovano oružje te fotografije, videozapisi, mape i šeme…” – naglašava Hodović i kaže kako cilj nije odgovarati na pitanja ko je bio učesnik na kojoj strani već se prisjetiti života i uvjeta u kojima se tada preživljavalo, posebno zbog današnje omladine kojoj će ovo biti posebno zanimljivo i donekle nevjerovatna spoznaja.

Ako posjedujete bilo šta iz ovog perioda 1992–1995.g. – predmete ili dokumente, možete ih dostaviti u prostor Zavičajnog muzeja Visoko u periodu od ponedjeljka 02. aprila pa do petka 20. aprila 2012.g. svakim radnim danom od 09.00 do 14.00 sati i na taj način obogatiti planiranu izložbu.

Stručna komisija će izvršiti selekciju eksponata, a nakon izložbe predmeti će biti vraćeni  vlasnicima.

{joomplucat:445 limit=5|columns=3}

Proudly powered by WordPress