Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Collegium Bosniacum igra centralnu ulogu pri razbijanju barijera za studente i učenike u Austriji

altUdruženje Collegim Bosniacum (bosansko-hercegovačko udruženje studenata u Beču) osnovano je u oktobru 1994. godine, sa ciljem zastupanja bosansko-hercegovačkih studenata u Beču.

Pored dostupnosti informacijama koje se odnose na samo školovanje, poznati smo i po mnogim drugim humanitarnim akcijama za učenike i studente u Austriji i Bosni i Hercegovini. Između ostalih javnosti smo poznati po projektima vezanim za SOS- đečije selo i SOS- pomoć sugrađanima,” objašnjava Alen Velagić, predsjednik udruženja.

Kroz naš rad i djelovanje želimo pozitivno uticati na društvo, te podržati i pomagati svim ljudima bez obzira na njihovo državljanstvo ili zemlju u kojoj su rođeni. Dolazak u novu i nepoznatu sredinu često je povezan s mnogim poteškočama. Ovdje možemo pomoći s administrativnim formalnostima, osigurati stipendije kroz Soroš fondaciju ili pružiti mnoge informacije “, rekla je Sanja Muratović, članica uprave, referenitica za ženska prava i blagajnica Collegium Bosniacum-a.

Možemo se osvrnuti na nekoliko uspješnih projekata: nudimo studentima posao, zaseban forum za razmjenu studenata, te dajemo informacije i upute koje su dostupne na bosanskom/hrvatskom/srpskom (B/H/S). Također nudimo razne radionice i druga događanja u organizaciji.

Naš najnoviji projekt je CBNetwork, koji će biti predstavljen u narednim tjednima. Cilj ovog projekta je brza razmjena informacija, i dostupnost istima za sve studenate. Ovaj novi internetski portal, čiju financijsku potporu smo dobili od strane studentske unije, kako i  sve relevantne informacije na njemu,  je dvojezičan – tj. na njemačkom jeziku, i na B/H/S –u“, kaže Elmin Omerović, član uprave koji je zadužen za integraciju udruge.

Iz naše perspektive, također je važno da se sve prepreke, sa kojima se studenti suočavaju, što prije pređu. Ured za strane studente pri centrali studentske unije učenika i te lokalne stanice iste unije, takođe mogu koristiti portal, i pružiti mnogim studentima i studentima korisne informacije. Pozdravljamo sve koje podržavaju rad i teznje unije, studente i učenike, kojima smo u mogučnostima da pomognemo, i radujemo se da smo mi ti koji vam mogu pomoći pri prelaženju vaših prepreka,” izjavio je tim centralne uprave studentske unije ÖH.

Kontakt:
Press Collegium Bosniacum
Tel: +43 (0) 699-123-71-803
E-Mail: office@collegium-bosniacum.org

Proudly powered by WordPress