Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočki strijelci imali uspješnu 2011.godinu

Ove godine navršava se 49 godine od službene registracije kluba i 78 godina organizovanog bavljenja streljaštvom u Visokom.

– U 2011. godini su nastavljeni značajniji građevinski radovi na izgradnji strelišta za zračno oružje. Uspjeli smo završiti pokrivačke radove na novoj streljani za zračno oružje i promijeniti krov na starom dijelu objekta. Uradili smo termičku zaštitu krova, uradili spušteni plafon sa termičkom branom i razveli kablove za rasvjetu. Izbetonirani su trotoari oko novog objekta i postavljeni oluci na nadstrešnicu vatrene linije velikog kalibra. Ugovorena je i većim dijelom avansirana izgradnja zaštitnog zida na strelištu za veliki kalibar 25 i 50 metara.  Ugrađen je alarmni sistem „Paradox“ u prostoriji streljane u MSŠ“Hazim Šabanović, a vlastitim radom i sredstvima ugradili smo prozore i vrata na novom objektu streljane te postavili rešetke na sve vanjske prozore i vrata.

– Finansiranje je bilo najvećim dijelom sredstvima Općine Visoko i dijelom vlastitim sredstvima. Izostala je podrška nadležnih ministrastava Ze-do kantona, iako smo više puta aplicirali naš projekat.

– Održavamo strelište „Osijela“ i obezbijedili smo uslove za redovna gađanja Policijske uprave Visoko, zaštitarskim službama i kandidatima za obuku u rukovanju vatrenim oružjem, kao i rekreativcima.

– Organizovali smo dvodnevni turnir u disciplinama zračni pištolj juniori i seniori i pištolj velikog kalibra povodom Dana općine Visoko na kome su uzeli učešće svi streljački klubovi iz BiH!

Sve naše aktivnosti u gađanju  zračnim oružjem obavljaju se u veoma skučenom prostoru na svega 4 streljačka mjesta za zračno oružje pa su time naše aktivnosti i razvoj limitirani. Zbog odluke Stručno-takmičarske komisije SS BiH da se zvanična takmičenje mogu održavati samo na strelištima koja imaju najmanje 20 streljačkih mjesta, naš klub od prošle godine stalno gostuje, što nam iziskuje znatno veća sredstva za takmičenja. Naime, samo strelišta u Sarajevu, Zenici i Trebinju ispunjavaju minimalne uslove za takmičenja. Nadamo se da ćemo uskoro završiti dogradnju streljane za zračno oružje i olakšati naše učešće u zvaničnim takmičenjima. Za organizaciju memorijalnog turnira koristimo salu u MSŠ „Hazim Šabanović“.

Rad kluba se bazira na školi streljaštva,  takmičenja kadeta, streljaštvo standard zračnim oružjem za vrhunske takmičare i rekreativno streljaštvo veterana oružjem velikog kalibra. Osim toga omogućavamo rekreativno gađanje i obuku u rukovanju oružjem, treninge Udruženju invalida Visoko i drugim zainteresovanim udruženjima i preduzećima. Sve ove aktivnosti obavljamo na strelištu „Osijela“ i u MSŠ „Hazim Šabanović“.

Rezultati u 2011. godini

Iza nas je veoma naporna godina rada po svim aspektima Programa rada  za proteklu godinu.

– Organizovali smo Školu streljaštva koju vode Toljević Nenad i Šahinović Nijaz, a koja je već rezultirala novim takmičarima i klubu. Škola radi tri puta sedmično sa oko tridesetak polaznika, a strelište je uz najavu treneru otvoreno svaki dan za strijelce takmičare.

– Obezbijedili smo učešće reprezentativcima na međunerodnim turnirima u Splitu, Belom Manastiru, Zenici i Sarajevu.

– Organizovali smo jedno takmičenje iz kalendara  Streljačkog saveza BiH, a zo je tradicionalni turnir.

– Od protekle skupštine, organizovali smo odlazak na kurs za trenersku međunarodnu licencu trenerima Toljević Nenadu i Tatar Nihadu u Bar – Crna Gora. Kurs je organizovala ISSF Trenerska Akademija.

Učestvovali smo na svim takmičenjima koje je organizovao Streljački savez BiH – ukupno 18 domaćih ekipnih takmičenja i 4 međunarodna

 

Postignuti rezultati

a)    Prvenstvo BiH seniori/ke

4.mjesto ekipa seniora zračna puška, Užičanin Samir nastupio u Finalu pojedinačno 6. mjesto

4.mjesto seniorke

3.mjesto seniori pištolj. Mešanović Belmin 7. a  Džino Nihad u Finalu 8. mjesto

 

b) Prvenstvo BiH juniori/ke

1.mjesto ekipa juniora zračni pištolj i državni rekord!

1.mjesto Mešanović Belmin i državni rekord!

 

c)    Prvenstvo BiH kadeti/nje

Nismo učestvovali jer je na taj dan opljačkana streljana i nismo putovali na Prvenstvo kadeta.

d)    Premijer liga BiH – seniori je u toku i završava se u aprilu.

e)    Liga kadeta BiH puška i juniora pištolj

1.mjesto juniori pištolj ekipno!

Pojedinačno: 2.mjesto Mešanović Belmin

3.mjesto Džino Nihad

d) Šestoaprilski turnir Sarajevo

Učestvovao Samir Užičanin

e) Memorijalni turnir „Amir Ljuca“ Zenica –  juniori pištolj prvo mjesto.

Učestvovali pištoljaši juniori i kadeti puška

f)Međunarodni turnir Salona DC Open u Splitu Nastupili u reprezentaciji BiH za juniore Džino Nihad i Belmin Mešanović.

g)Međunarodni turnir u Belom Manastiru Hrvatska nastupili su juniori u disciplini zračni pištolj i postigli dobre plasmane, Džino Nihad bio 7. a Belmin Mešanović 8.:

h)Međunarodni turnir „Sarajevo Open“

6.mjesto Džino Nihad – pištolj

Ovi rezultati opravdavaju napore strijelaca i trenera, uložena sredstva lokalne zajednice i   daju motiv za dalji rad i napredovanje u narednim godinama.

Zahvaljujući predanom amaterskom radu svih članova kluba, posebno pomoći Općine Visoko, potpori ZE-DO kantona, razumijevanju uprave MSŠ „Hazim Šabanović“ i donatorima mogli smo ostvariti ovakve uspjehe.

 

Upravni odbor kluba

Proudly powered by WordPress