Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Početak sadnje voćnjaka

altDovom upućenom Uzvišenom Stvoritelju Milostivom, proučenom od strane mjesnog imama Sead ef. Goralije i poluglasnim izgovaranjem AMIN  iskrenih duša, učenika mektebske nastave i ostalih prisutnih, započela je sadnja sadnica u namjeri da se u neposrednoj blizini džamije podigne savremeni voćnjak.

Nakon dubokog oranja i frezanja ledine, pod stručnim nadzorom mutevelije ovog džemata Saliha Valjevca,  pristupilo se kopanju rupa za sadnice.

Efendija je objasnio mladim učenicima značaj podizanja voćnjaka, odnosno važnost sadnje bar jedne sadnice citirajući hadis božijeg poslanika Muhameda, a.s,: … Kada biste ponijeli voćku da zasadite, a treba da nastupi kijametski dan, Allah, dž.š, bi odgodio trenutak nastupanja dok vi ne izvršite svoj naum… „

Također je sugerisano ovim „akcijašima“ da se potrude i zapamte kad je sađen ovaj voćnjak kako bi generacijama koje dolaze mogli argumentovano govoriti da su i sami, iako mladi i nejaki, dali svoj doprinos u stvaranju boljeg sutra na ovim prostorima, te tako potiču i druge na ovako plemenite aktivnosti.

Početak sadnje  propratili su svojim prisustvom i glavni imam MIZ Visoko  Ibrahim ef. Hadžić te Mesud ef. Puška, poželivši uspjeh u radu i želju da u skorije vrijeme bude prilike da se uberu šljive, krušaka, jabuka… sa ove plantaže.  Glavni imam je također  napomenuo da se uskoro  postavlja i plastenik za plasteničku proizvodnju povrća u krugu bivše kasarne u Visokom u organizaciji MIZ Visoko.

A da ne bi gladni radili pobrinuo se profesionalni kuhar Jakub uz pomoć vrijednog i čestitog Mahira.

Foto i tekst : Senad Goralija

Proudly powered by WordPress