Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Džemil Ugarak sve izvjesniji kandidat SBB-a za načelnika

altU skladu sa Uputstvom o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2012. godine, dana 25.05.2012. godine u 16.00 sati ističe rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa za učešće na izborima. Do 16.05.2012. godine do 16.00 sati potrebnu dokumentaciju za podnošenje prijave preuzelo je 80 političkih stranaka i 265 nezavisnih kandidata.

U Visokom nakon “brezove metle” o kojoj smo pisali i koja je svoj put čišćenja započela u organima stranke SDA, pa nastavila preko SBiH, djelimično SDP-a i svim ostalih koje umišljeni “veliki” smatraju “malim” strankama. A kad smo kod navodnih malih stranaka, vrijeme je da se malo pozabavimo analizom, matematikom i brojkama koje će igrati jako važnu ulogu u raspodjeli vlasti na narednim izborima. Nerealna su očekivanja svih koji trenutno particpiraju u Općinskom vijeću, sa posebnom naznakom da i nadolazeći OO SBBBiH očekuje ni manje ni više nego 10 vijećničkih mandata i mjesto načelnika. Sa Džemilom Ugarkom na čelu kao potencijalnim kandidatom njihova ambicija da dobiju načelnika je opravdana, bez obzira na nedavne operativne zahvate čiji oporavak do 07.10. će biti potpun, a naše nezvanične informacije kažu da je gotovo pa sasvim sigurno izvjesno da će Ugarak biti kandidat SBB-a za mjesto načelnika. To je velika i teška domaća zadaća za sve ostale, jer je Džemil Ugarak stari centarfor sa puno utakmica u nogama i teško da mu se neko ozbiljan a zainteresovan može suprotstaviti. Istina, pojavile su se neke “minderaško/mahalske” insinuacije kako bi se mogao napraviti svojevrstan pakt u kojem bi navodno SBB podržao kandidaturu Jasmina Dlakića, ali su se također pojavile i informacije po kojima će sa prošlih izbora slabašna A-SDA, koja je osvojila sveukupno 843 glasa i koja je jedva ušla u OV, podržati Džemila Ugarka. U tom istom kontekstu su se pominjali i BPS, odnosno SBiH i NSRZB. Ovim povodom kontaktirali smo i Halima Derviševića, čovjeka koji je sa liste BPS na prošlim izborima dobio najviše glasova 286 i direktno uz Mirnesa Fatića i Muratović Mirsada ušao u OV Visoko, koji nam je demantovao pomenute špekulacije te naveo da se ne smije zaboraviti da je BPS bio četvrtoplasirana stranka ukupno sa prošlih izbora sa 1.623 glasa, odnosno 9,73%, dok je njihov kandidat za načelnika Salih Džafić bio trećeplasirani, odmah iza Alibegovića i Hodžića sa 1.582 glasa ili 9.09 % osvojenih glasova.

“Izborni rezultat iz 2008. nas obavezuje na ozbiljno ponašanje prema našim biračima, nema nikakve potrebe da podržavamo one koji još nikad nisu bili u vlasti, odnosno one čiji je rezultat u odnosu na naš bio smiješan. Imat ćemo svog kandidata za načelnika, trenutno su u opciji dva imena, imat ćemo respektabilnu listu za Vijeće i nadam se da je narod prepoznao naš angažman za protekle 4 godine, i sasvim je razumljivo naše očekivanje da nadmašimo rezultat iz 2008. godine. Nema govora o nekakvih predizbornim koalicijama – istakao je Halim Dervišević. Od Halima Derviševića smo još saznali i da Salih Džafić, koji je bio kandidat BPS za načelnika prije četiri godine, više nije član ove stranke, jer je u jednom trenutku izdao ideju stranke i pridružio se SBB-u, kako kaže Dervišević: Ko jednom napusti BPS nema više povratka.

Kada znamo očekivanja SBB-a i BPS-a, u situaciji kada i SDP očekuje da popravi svoj rezultat koji je prije četiri godine bio poražavajući (stranka je osvojila 2.317 glasova ili 13,90%, a njihov kandidat za načelnika Nurija Rašidović svega 612 glasova), onda se postavlja pitanje ko će popušiti foru. Svi tipuju na SBiH i NSRZB. Međutim, stranka koja pokaže da je u stanju počistiti ispred svoje avlije i demokratskim putem objasniti utemeljitelju stranke da je i njegovo prošlo šalje jasnu poruku da su ozbiljan igrač i da su stranka u kojoj postoji i uvažava se drugo i drugačije mišljenje za razliku od stranaka gdje svi moraju misliti kao jedan u zamišljenim svjetovima iluzija pod staklenim zvonom. Odnosno, ako NSRZB opet biračima bude nudila po 100KM za glas, a znamo kako je to rezultirano na prošlim Općim izborima sa preko 3000 glasova, onda dolazimo do pitanja koliko ćemo to imati načelnika i vijećnika!? Prema njihovim željama trebat će nam pet načelnika i pedeset vijećnika. Treba znati i da je novi predsjednik OS SBiH izjavio da će imati svog kandidata za načelnika i listu, te da nema govora o nekakvim koalicijama i prije izbora te podržavanju nekih po vlastitom mišljenju političkih veličina.

Realno političko razmišljanje, neuslovljeno ulizivačkom metodom vođene interesom, u sadašnjoj situaciji četiri mjeseca prije izbora ukazuje da niko neće imati većinu u Vijeću (nema je niko ni danas). Sasvim je izvjesno očekivati da SBB zaista napravi neki ozbiljniji rezultat kako zbog kandidature Džemila Ugarka tako i zbog toga što su oni faktor iznenađenja, nešto potpuno novo, a ljudi vole nove stvari i ako ništa za njih ne mogu vezati sve dosadašnje lopovluke i nesposobnost u zadnjih 20 godina. Ne treba zaboraviti i to da je na prošlim Općim izborima osnivač ove stranke Fahrudin Radončić osvojio više glasova od Bakira Izetbegovića i bio je drugi u Visokom iza Željka Komšića koji je “poderao” u trci za predsjednika. SDA bi morala biti sretna kad bi ponovila uspjeh sa prošlih izbora kada su osvojili 6.971 glas ili 41,81% ukupnih glasova. Njihov kandidat za načelnika je osvojio više glasova nego vlastita stranka 9.253 ili 53,14%, ali njegovim radom nije bila zadovoljna ni ta vlastita stranka pa ga je isključila iz Općinskog odbora prije zvaničnon isteka mandata, pokušavajući javnosti uz Povjereništvo poslati poruku da su oni danas jedna potpuno druga i nova SDA, ali SDA sa hipotekom svih osmogodišnjih gluposti Muniba Alibegovića i gluposti u zadnjih 20 godina, izuzev one četiri kada je SDP imao vlast (2000-2004). Podsjećanja radi, SDA je nakon rata samo jednom imala natpolovičnu većinu baš na izborima 2004, kada su brojali 13 vijećnika.

Svi očekuju i totalni krah SBiH i lešinarski očekuju najmanje četiri od njihovih trenutnih pet mandata, pravi se kalkulacija po kojoj SDP ne može više od postojeća četiri vijećnika zbog “kurvanja” u zadnje dvije godine sa odmetnikom Munibom Alibegovićem, sa zajedničkim interesom raspodjele budžetskih radnih mjesta, te zbog lošeg rejtinga trenutno SDP-a na Kantonu i načina rada Fikreta Plevljaka. Pitanje je koliki je interes Lijanovića dijeliti po 100KM na lokalnim izborima, a pogotovo u gotovo etnički čistom Visokom, tako da se i tu pravi plus jedno mjesto kojem se možda nada entuzijazmom obasuta A-SDA čiji prvoplasirani kandidat na prošlim izborima Admin Mostić, a kasnije smijenjen od strane CIK-a dobio svega 236 glasova, da bi na njegovo mjesto došao Jasmin Dlakić sa mršavih 166 glasova. Pitanje je koliko su njihove ambicije realne.

Prvi put na izborima priča o podjeli na selo i grad neće imati nikakvog utjecaja, što je odlična stvar. Naime, u Visokom će ove godine pravo glasa imati cca 34.000 birača. Dvije trećine biračkog tijela od onih 60% koji glasaju dolaze iz seoskih područja, to je podgrijavanjem vještačke mržnje selo/grad bilo garantovano biračko tijelo SDA. Ovoga puta upravo to biračko tijelo će biti podjeljeno prevashodno između SDA i SBB-a, Ramazan i džamijske hutbe neće igrati presudnu ulogu samo za jednu stranku, jer je Džemil Ugarak predsjednik Medžlisa IZ Visoko, a osim toga i Islamski centar Hanovi će odigrati svoju ulogu. Najveći broj glasača, njih oko 17.000, dolazi iz sela koja upravo gravitiraju Moštru dok je i većina uticajnijih SBB-ovaca sa tog područja. Osim toga, i SBiH ima svoje adute za tu predizbornu prljavu kampanju podjele birača koji dolaze sa sela i onih iz grada. Matematička kalkulaciju tu pokazuje da bi zato upravo 1/3 gradskog biračkog tijela mogla dati prevagu ovih lokalnih izbora. U toj računici se nalazi i Asmir Hodžić koji nakon dvaju izbora na kojima je izgubio, ako ništa zna da ima cca 5000 stabilnih svojih glasača, a na ovim izborima ko bude imao 5000 glasova najozbiljniji je kandidat za budućeg načelnika, jer nikad i niko više neće ponoviti uspjeh Muniba Alibegovića sa prošlih izbora kada je jednostavno nadmašio i sam sebe, na koji način više nije ni bitno.

Također u ovoj podužoj analizi. koja nije uslovljena time što je neko iz Redakcije Visoko.co.ba na platnom spisku nekog iskompleksiranog postratnog privrednika koji ima političke ambicije i svoje vlastite poltronske “novinare” zadužene da mu se uvlače u anus, vrijedi pomenuti da je prije četiri godine na izbore izašlo 12 političkih subjekata od kojih njih šest nije prešlo izborni prag (Stranka penzionera, SDU/LDS, Naša stranka, NBS, Jusuf Mušinbegović, BOSS), ali su ostvarili određene glasove čiji konačni zbir iznosi 1.527 glasova, a preračunato u vlast to su sigurna i dobra dva vijećnička mjesta, kojima se također lešinarski nada neko od gore analiziranih.

Prije četiri godine na lokalnim izborima u Visokom od broja registrovanih 31.853 birača glasalo 16.673 sa važećim listićima. Svoje povjerenje su podijelili ovako:

1. SDA – 6.971 ili 41,81%

2. SBiH – 2.772 ili 16,63 %

3. SDP – 2.317 ili 13,90 %

4. BPS – 1.623 ili 9,73 %

5. A-SDA – 843 ili 5,06 %

6. NSRZB – 620 ili 3,72 %

http://www.youtube.com/watch?v=wOMEacdfCMY

Proudly powered by WordPress