Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Najviše pitanja za menadžment JU Dom zdravlja Visoko

altOčekivano,  najviše diskusije i pitanja vijećnika izazvao je Izvještaj o radu JU Dom zdravlja sa poliklinikom  Visoko i Izvještaj o radu Upravnog odbora ove ustanove. Diskusija se vodila oko već nekoliko puta ponavljanih pitanja o specijalističkim službama, liječenju u kantonalnoj bolnici Zenica, mogućnostima liječenja u zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo, a bilo je i ličnih iskustava iz zdravstvene ustanove. Prihvaćeni su izvještaji, a diskusije bi trebale pomoći nadležnima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim nivoima da poduzmu  aktivnosti u svojim sferama.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti je utvrđeno da Općina može biti osnivač doma zdravlja, ustanove za zdravstvenu njegu u kući i apoteke, a imajući u vidu da u sadašnjoj organizaciji zdravstvene ustanove ima i poliklinika – potrebno je tu oznaku i izbrisati. Diskusija se vodila i o mogućem gubljenju specijalističkih službi ovom promjenom – što je negirala direktorica ove ustanove prim. dr. Vasvija Šahinović. Usvojen je i Statut JU Dom zdravlja  Visoko.

Bez puno diskusije usvojeni su ostali izvještaji javnih ustanova. Tokom rasprave o Izvještaju o radu JU Zavičajni muzej u Visokom vijećnica Dinka Omanović upoznala je vijećnike kako ova ustanova od novembra prošle godine nema primanja za materijalne troškove s općinskog nivoa, a vijećnik Mehmed Klepo ukazao na potrebu postavljanju stalne izložbe eksponata u prostoru Zavičajnog muzeja.

Načelnik općine Visoko Munib Alibegović je tokom rasprave  o Izvještaju o radu JU Gradska biblioteka najavio i skoro rješavanje prostora biblioteke i njenog premještanje u zgradu bivšeg Radničkog univerziteta „Rešad Saletović” na Jaliji.

Također bez puno rasprave usvojen je Prijedlog Programa kapitalnih ulaganja u cestovnu infrastrukturu iz budžeta Općine Visoko za 2012.g. Vijećnici su prihvatili amandman vijećnika Halima Derviševića da se u projektima iz oblasti vodosnabdijevanja umanji za 15.000 izgradnja prstena  u poslovnoj zoni Ozrakovići, a da se u predložene projekte iz oblasti kanalizacione infrastrukture doda kanalizacija u MZ Radovlje – kanalizacija – projektna dokumentacija. Vijećnici su prihvatili da se iz kapitalnih ulaganja za 2012.g. uvrsti nova stavka – cesta kroz Kaliće u iznosu 100.000 KM.

{joomplucat:544 limit=10|columns=4}

Proudly powered by WordPress