Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

OO SDA Visoko sutra dobija novog predsjednika, odnosno predsjednicu

altNakon što je 29.09.2011. godine odlukom KO SDA ZDK uvedeno Povjereništvo u OO SDA Visoko, a sve na osnovu izvještaja Komisije koju su sačinjavali Kasim Velić, Merjem Ismić i Mirza Ganić, osam mjeseci kasnije visočka SDA bi sutra nakon Kandidaciono-izborne skupštine trebala dobiti novog predsjednika ili predsjednicu te novi Izvršni odbor. Kako nezvanično saznajemo, najozbiljniji kandidati za novog lidera SDA u Visokom su sadašnji povjerenik Hasan Prelić i aktuelna ministrica finansija ZDK Amra Babić.

Novo rukovodstvo SDA se bira na Skupštini koju čini 80 delegata nedavno izabranih po Mjesnim odborima ove stranke. Nakon što bude izabran novi predsjednik, onda bi se po dosadašnjoj praksi trebalo pristupiti izboru novog Izvršnog odbora stranke. Nekada je sam predsjednik predlagao svih 15 članova Izvršnog odbora, a Skupština ih verifikovala, ali je to promijenjeno tako da sada predsjednik i Skupština po principu 50/50% predlažu novi Izvršni odbor, nakon čega opet predložene kandidate mora verifikovati Skupština stranke.

Podsjećamo, na prošlim izborima unutar OO SDA Visoko koji su održani prije tri godine i dva mjeseca kandidati za predsjednika bili su Ahmet Kurspahić i Amra Babić, a pobijedio je Kurspahić sa preko 70% glasova prisutnih delegata. Prema Statutu SDA, jedna od opcija je i da se na samoj Skupštini predloži neko za kandidata mimo svih kalkulacija koje se prave izvan zvaničnih organa stranke. Možda je interesantno i primijetiti kako su dva najozbiljnija kandidata za novog predsjednika OO SDA Visoko u najbližem srodstvu tako da se otvara i mogućnost rodbinsko-političkog dogovora i “džentlmenskog” odstupanja jednog od kandidata.

Kandidaciono-izborna skupština OO SDA Visoko zakazana je za sutra (ponedjeljak, 28.05.) sa početkom u 18.00 sati, a prema zvaničnom protokolu javnost bi oko 21.00h trebala saznati ime novog predsjednika SDA nakon 8 mjeseci Povjereništva.

Proudly powered by WordPress