Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Cijena goriva

altPoštovani g. Adnane javljam ti se u nadi da ćeš objaviti ili bar spomenuti nešto o ovemo što ti pišem. Ne mogu da šutim i mirno gledam lopovluk koji se dešava sa cijenama goriva u BiH, pa i u našem Visokom. Možda ti kao novinar ovim testom i nećeš ništa promijeniti ali bar malo da se bolje „raja“ upozna sa situacijom oko cijene goriva.

Dana, 24. februar 2012. godine cijena sirove nafte je dostigla svoj vrhunac i maksimum u posljednjih godinu dana. I iznosila je 109,50 dolara po barelu. Tada je cijena kod nas bila oko 2,55 KM po litru zavisno od toga koja je vrsta goriva u pitanju.

Od toga dana pa sve do danas ta cijena vrtoglavo pada. Trenutna cijena (u momentu pisanja ) iznosi 87,50 dolara po barelu. Dakle, imamo pad od preko 20 %. A cijena ima dalju tendenciju pada. Na našim benzinskim pumpama cijena nije pala za tih 20 %, odnosno 0,50 KM, nego je simbolično smanjena za nekih 5-10 feninga.

Moram da napomenem da se i vrijednost dolara kreće u pravcu koji dovodi do još jeftinijeg goriva.

Hoću da narod ovo zna jer mogu oni prodavati maglu nekome i govoriti kako se formira cijena i šta sve utiče na cijenu, ali ne mogu onima koji se razumiju u to i koji trguju na svjetskim berzama o tome.

Postoji jedan način da mi kao obični potrošaći utječemo na cijene. To se provelo u nekim zemljama, a pokušalo se provesti i u Hrvatskoj samo što narod to nije ozbiljno sthavtio.

A  u pitanju je sljedeće:

Formirat tim ljudi koji će to sve organizovati. Na našoj općini ima preko 10 benzinskih pumpi. Tim bi bio zadužen da se odredi 5 pumpi na kojima bi se sipalo gorivo (izbor nekim slučajnim putem) dok bi se ostatak pumpi bojkotirao 7 dana i na njima se ne bi točilo gorivo nikako. Na taj način bi BP na kojima ne točimo gorivo primorali na smanjivanje cijena. Čekalo bi se realno smanjenje cijena i onda bi se odredilo da se pređe na te BP koje su postavile realne cijene, dok bi se zatim bojkotovale ove na kojima nije. Na taj način bi se cijena mogla dovesti u normalu.

Treba da se zna da: JEDNA BP MOŽE LAKŠE DA PODNESE SMANJENJE CIJENA OD 15% NEGO DA NEMA PROMETA 48 SATI. Zbog čega, ni ja lično ne znam ali je to istinito i to sam saznao iz pouzdanih izvora jedne od BP.

Hvala brate na vremenu koji sam ti uzeo, ali nadam se da nije uzalud.

S poštovanjem,

Haris Hodžić

Proudly powered by WordPress