Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zašto DA izgradnji mosta u Ozrakovićima i zašto NE izgradnji džamije ispred MSŠ “Hazim Šabanović”

altNedavno je Goran Čakić na ovom sajtu ispričao jako lijepu priču o visočkim mostovima. Ako će ovaj grad po bilo čemu pamtiti aktuelnog načelnika onda su to dva mosta koja su izgrađena u njegovom mandatu, iako će ostati nejasno do kraja zašto baš most u Podvanju, a kad već i jeste, zašto ne bez kružnog toka na onoj novonastaloj raskrsnici ispred naplatnih kućica? Bespravna gradnja u Visokom u svojoj punoj renesansi napravila je ambijent da gotovo pa blokira kompletno Naselje Luke i ne daj Bože u slučaju neke nepogode i potrebe za brzom evakuacijom stanovništa u Lukama, nastao bi opći haos i metež. Nikad shvaćene općinske odluke o kojima se raspravlja na sjednicama OV Visoko, a koje se zovu “legalizacija nelegalno izgrađenih objakata” učinile su da Visoko izgleda kao Divlji zapad gdje gradi ko šta hoće, gdje hoće i kad hoće. U tom urbicidu Visokog gotovo da je ponestalo prostora za neke legalne, logične i opravdane investicije, a jedna od njih je svakako i 30 godina duga priča o tzv. mostu u Ozrakovićima.

Naselje Ozrakovići pripada mjesnoj zajednici Stanica i potpuno legalnim putem mještani ovog sela već godinama pokazuju inicijativu da njihov postojeći mesdžid postane džamija. Kakve sad veze ima mesdžid i džamija s mostom? Upravo taj most bi bio rješenje nekoliko problema počev od onog koji je nastao usljed nelegalne gradnje i zatvaranja najmnogoljudnijeg naselja koje postaje gheto, preko niz drugih olakšica u komunikaciji pa do toga da se priča o izgradnji džamije u Naselju Luke samo interesno i finansijski opravdano usmjeri na priču o pretvaranju sadašnjeg mesdžida u džamiju u kojoj bi svoje vjerske obaveze mogli obavljati i mještani Naselja Luke.

altMještani Ozrakovića još od daleke 1983. otvoreno pričaju o mostu koji bi im u mnogo čemu olakšao komunikaciju sa gradom, naravno to bi olakšalo i komunikaciju stanovnicima Arnautovića, Banjera, Uvorića, Stanice, Mulića… Prije nešto više od godinu dana ponovo je aktulizirana priča o tom mostu koji bi navodno trebao biti samo pješački most za koji već postoji konstrukcija i idejno rješenje koje je radila Kovina. Razlika između tog mosta i onog o kojem se pričalo prije tridesetak godina je u lokaciji, prvi je bio zamišljen oko 150 metara od postojećeg mesdžida, dok je prijedlog za novi most odmah na ulazu u Ozrakoviće iz pravca Visokog.

altZa jednu ovakvu ideju interes bi trebali pokazati i svi privredni subjekti koji rade ili imaju namjeru raditi i razvijati biznis na tzv. Arnautovićkoj ploči ili u Industrijskoj zoni Ozrakovići. Čisto iz konkurentskih razloga jer se Visoko u trgovačkom smislu počelo razvijati u pravcu Moštra gdje su smješteni i Interex i Bingo i gdje će uskoro IGM, odnosno Suša otvoriti nove shopping centre. Most koji bi povezivao Naselje Luke i Ozrakoviće automatski bi rasteretio prenapućenost koja potrošaće vodi samo u pravcu Moštra i automatski razvijao priču o pravcu Gračanica, a konačni potrošači bi dobili veću mogućnost izbora i bržu komunikaciju koja čak ne zahtijeva i odlazak u kupovinu automobilima.

altZa sve zagovornike izgradnje još jedne džamije u Naselju Luke pored devet postojećih u Visokom, ideja dogradnje mesdžida Ozrakovići bi trebala biti sasvim opravdana i finansijski isplativa. Prije svega poklapaju se interesi i vjernika iz Ozrakovića i vjernika iz Naselja Luke, uz sve to izgradnjom mosta postigla bi se i bolja saobraćajna komunikacija na općini Visoko, a vjernici iz Luka bi dobili džamiju jako blizu svojih zgrada. Izbjegao bi se rizični poduhvat izgradnje džamije u neposrednoj blizini srednje škole gdje bi sasvim izvjesno obrazovna i vjerska institucija smetale jedna drugoj, a izbjegli bi se i neštasluci djece u pubertetu čije bi ponašanje vjerovatno ometalo vjernike, isto kao što bi i pozivanje na molitvu ometalo nastavu. Ostavio bi se prostor za budućnost i eventualno proširenje Doma zdravlja Visoko, a tu je i finansijska opravdanost, jer je puno jeftinije od postojećeg mesdžida u Ozrakovićima napraviti džamiju i proširiti džemat sa već uposlenim vjerskim službenikom, nego preko leđa poreznih obveznika graditi potpuno novu džamiju i zapošljavati novog vjerskog službenika opet preko leđa poreznih obveznika.

altNaravno, ako je Visoko toliko moćna općina treba napraviti još devet potpuno novih džamija, tri crkve, tri samostana i jednu sinagogu. Ako se Visoko treba širiti samo u pravcu Moštra ne trebaju nam nikakvi mostovi i ako neko ovu priču želi pojeftiniti predizbornim lažima – ne treba je ni započinjati. Međutim sa jadnim budžetom od cca 8.000.000KM od čega se preko 50% troši na općinsku administraciju, dobro je pa i funkcionišemo ikako, tako da vizionarske priče o investicijama koje koštaju milion KM, a zapošljavaju samo jednu osobu treba ostaviti za neko drugo i bolje visočko vrijeme ili nekog novog Džemala Salihspahića da tu viziju realizuje bez budžeta Općine Visoko.

Proudly powered by WordPress