Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Na kafi s ministrom za privredu ZDK Džemilom Ugarkom

altNakon što je vlada ZDK ostala bez šest ministara iz reda SDA, i nakon što će biti izvršena preraspodjela u izvršnoj vlasti kantona, jedno od tri ministarska mjesta koja su pripala SBB-u, novom koalicionom partneru SDP-a, jeste i mjesto ministra za privredu ZDK koje će preuzeti Džemil Ugarak. Odmah po povratku sa službenog putovanja, prvi intervju za medije gospodin Ugarak dao je upravo za naš sajt.

Koliko sam shvatio, informaciju o tome da ćete postati ministar  za privredu ZDK saznali ste u Njemačkoj?

– Ja sam se ustvari tek sinoć kasno i vratio sa putovanja koje je bilo vezano za poslovne dogovore za moju firmu, a bio sam u Berlinu kad me nazvao Fahrudin Radončić i saopštio mi novost o preraspodjeli vlasti i o tome kako stojimo u ZDK. Odmah mi je rekao da želi mene na mjestu ministra za privredu. Evo upravo direktno iz Sarajeva sam došao na ovu kafu s vama gdje sam četiri sata bio na sastanku upravo s predsjednikom Radončićem.

Iako je Skupština na kojoj će Vam biti potvrđen mandat tek u utorak, koristim priliku da Vam čestitam na imenovanju i odmah Vas direktno pitam da li to znači da nećete biti kandidat za načelnika Visokog na lokalnim izborima koji slijede?

– Hvala vam. Što se tiče moje eventualne kandidature na narednim lokalnim izborima ona svakako nikad zvanično nije potvrđena. Visoko.co.ba je izbacio tu informaciju u javnost na osnovu neki poslovnih poteza koje sam povukao u proteklom periodu, a koji su asocirali da time ispunjavam potrebne uslove kako bih se mogao kandidovati za načelnika. Osim toga, jednom sam i pobijedio u vašoj anketi pa je to možda ukazivalo na moju eventualnu kandidaturu. Međutim poslije današnjih razgovora s predsjednikom stranke sasvim je izvjesno da od toga nema ništa. Moj politički angažman u naredne dvije godine bit će usmjeren prema kantonu i mjestu na koje sam izabran. Naravno i dalje ne odustajem od ambicija da SBB pobijedi na narednim lokalnim izborima i da imamo svog načelnika. U to čak i ne sumnjam jer ne nosimo nikakvu hipoteku bilo čijih gluposti koje su dovele Visoko tu gdje jesmo. Nova smo politička opcija, imamo dobre kandidate, a smatram i da se narod umorio od laži ovih do sada. Očekujem da dobijemo šansu koju, obećavam, nećemo prokockati. Visoko može i mora bolje.

Imate li spremnu zamjenu, mislim na kandidata za načelnika ili možda u novonastaloj političkoj situaciji na državnom nivou planirate i izbornu koaliciju sa SDP-om i podržite Ramiza Brkića, odnosno sa A-SDA kao u USK i podržite njihovog kandidata o kojem niste štedjeli lijepe riječi u javnim istupima?

Nikakva predizborna koalicija ne dolazi u obzir, to bi nas učinilo neozbiljnim u samom početku, a i zašto bismo je pravili? Smatram da imamo najbolje kandidate, privrednike i mlade visokoobrazovane ljude. Koalicija na kantonalnom nivou sa SDP-om ništa ne znači za lokalne izbore u smislu da eventualno podržimo zajedničkog kandidata za načelnika, u ovom slučaju Ramiza Brkića. Imat ćemo naravno vlastitog kandidata s kojim očekujemo pobjedu. Ubrzo će se znati i njegovo ime, jer do kraja ovog mjeseca prema izbornim pravilima svi moramo predati liste, tako da više neće biti nedoumica. Samim tim i vaša insinuacija da bismo mogli imati neku koaliciju s A-SDA nema nikakvo ozbiljno uporište. Kad se završe izbori, prebroje glasovi i kad vidimo ko šta ima na stolu i ko šta unosi u zakonodavnu vlast prema volji birača spremni smo pričati o koalicijama.

Kažete sinoć kasno ste došli sa službenog putovanja, danas ste cijeli dan proveli u Sarajevu s predsjednikom stranke, kad zvanično idete na posao u zgradu Vlade ZDK u Ministarstvo privrede?

Kao što ste i sami rekli, u utorak je Skupština koja nam treba potvrditi mandate. Mislim da tu neće biti nekih prepreka i problema jer smo svi već prošli kroz potrebne komisije za verifikaciju, nakon toga se nadam da ću već narednog dana na novo radno mjesto u Zenicu.

Ministre, hvala za odvojeno vrijeme i razgovor i puno uspjeha u budućem radu uz nadu da stranački prefiks neće biti barijera u komunikaciji sa svim visočkim privrednicima.

– Hvala vama na interesovanju, a poruka svim visočkim privrednicima je da iskoristimo zajedno šansu i ovu poziciju i u okvirima zakonskih ovlaštenja pokušamo napraviti nešto za ovu općinu. Volio bih radi lakše komunikacije da me svakako ljudi ne doživljavaju i ne oslovljavaju s tim “ministre”, dovoljno je kao i do sada samo Džemile ili Ugarak.

Proudly powered by WordPress