Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Džemil Ugarak od danas i zvanično novi ministar privrede ZDK

altSkupština Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) danas je s 20 glasova „za”, deset „protiv” i pet „suzdržanih” donijela odluku o imenovanju šest novih ministara u kantonalnoj vladi, umjesto nedavno smijenjenih ministara SDA. Prije usvajanja dnevnog reda 24. sjednice Skupštine ZDK-a, zastupnici SDA zatražili su odgađanje sjednice ponavljajući raniji stav, kako je ista sazvana nelagalno i uz niz proceduralnih propusta. Nova skupštinska većina koju čine SDPBiH – SBBBiH – NSRzB – HDZBiH, odbacila je ovaj prijedlog, te se pristupilo glasanju o razrješenju Mirka Trifunovića (SDP) ministra za rad, socijalnu politiku i izbjeglice zbog prelaska na drugu dužnost, kao i potvrđivanju imenovanja novih ministara u Vladi ZDK-a. Kako je već poznato, nakon raskida postojeće, stvorena je nova koalicija političkih stranaka koje participiraju u vlasti na nivou države BiH. U skladu s tim, pokrenuta je i rekonstrukcija sastava Vlade Zeničko-dobojskog kantona, u kojoj će od danas participirati stranke: SDP, SBB, HDZ i NSRzB. Na današnjoj sjednici Skupštine svečanu zakletvu pred skupštinskim poslanicima položili su: Džemil Ugarak, ministar privrede (SBB), Bojan Bošnjak, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu (NSRzB), Romana Brkić, ministrica za pravosuđe i upravu (SDP), Mirsad Isaković, ministar finansija (SBB), Ekrem Tuka, ministar za boračka pitanja (SBB), Mirko Trifunović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport (SDP), inače dosadašnji ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, dok je na ovu funkciju danas imenovan Ivica Ćurić (HDZ).

„Zbog nedostaka vremena, iz razumljivih razloga, nisam napisao novi ekspoze, ali on ostaje isti kao i prije 16 mjeseci. Nadam se da ćemo sada i ubrzati njegovu provedbu”, poručio je novoizabranim ministrima Fikret Plevljak, premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Prvu sjednicu u novom sazivu, nova Vlada u kojoj SDPBiH ima pet ministara, SBBBiH tri, a NSRzB i HDZBiH po jednog ministra, imat će danas od 16 sati.

Proudly powered by WordPress