Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Koliko je dužan RK”Bosna-Prevent”?

Ljeto je godišnje doba kada rukomet baš i nije u prvom planu, posebno kada se igra Evropsko prvenstvo u nogometu, ali u Visokom je rukomet uvijek nekako tema i o rukometu se uvijek priča. Koliko kod je ovaj sport u krizi kada je naš grad u pitanju, opet imamo neke pozitivne stvari, poput Faruka Vražalića, koji je doduše vrlo mlad otišao iz visočke Bosne, ali je ipak Visočanin i trenutno najbolji igrač reprezentacije BiH, a bio je i najbolji igrač Premijer lige. Druga pozitivna stvar su mladi visočki rukometaši, kadeti koji su dostojno predstavili svoj klub i grad na završnici državnog prvenstva u Banjoj Luci gdje su osvojili drugo mjesto, što je objektivno odličan rezultat. Oni su najveća nada da rukomet u Visokom ima svijetlu budućnost, s tim da se konačno naprave neki odlučni koraci, kako bi ta djeca i kada postanu seniori, imali normalne uslove za rad. Trenutno, kao i ostali uzrasti mlađih selekcija kluba, imaju koliko toliko normalne uslove za rad, ponajviše zahvaljujuću Koordinacionom odboru koji je formiran u sklopu kluba i koji vodi brigu oko mladih kategorija. Upravo taj Koordinacioni odbor i njihova borba da mladim igračima omoguće uslove za rad su i povod nastanka ovog teksta.

Naime, od četiri uzrasta mladih selekcija Bosne-Prevent, u dva uzrasta, kadeti i juniori, Bosna je izborila učešće na završnicama državnih prvenstava. Da bi se na te završnice plasiralo, uloženo je dosta truda i rada, kako samih igrača i trenera, tako i Koordinacionog odbora, a naravno potrebna su i sredstva kako bi se na istim i učestvovalo. Pokušaj da se završnica kadetskog prvenstva održi u Visokom nije uspio, jer je odlučeno da grad domaćin bude Banja Luka (juniorsko će na sreću biti u Visokom), pa su počele pripreme kako bi kadeti Bosne otputovali i naravno imali sve potrebne uslove za dva dana boravka u ovom gradu. Tada je uslijedilo veliko neugodno iznenađenje! Koordinacioni odbor ima svoj tzv.podračun, na koji dolaze sredstva koja se prikupe za mlađe selekcije i nije povezan sa (blokiranim)računom RK“Bosna-Prevent“, ili se barem mislilo da nije. Na tom podračunu su bila sredstva skoro dovoljna da se podmire svi troškovi odlaska i boravka u Banjoj Luci, ali desetak dana prije tog takmičenja, novac sa podračuna je „nestao“. Naravno, ne može tek tako nestati, pa je vrlo brzo utvrđeno da je ustvari i taj podračun pod ingerencijama kluba i da je na osnovu neke očigledno izgubljene tužbe ka RK“Bosna“ Visoko od prije nekih desetak godina, od strane firme kojoj nećemo sada još dati i besplatnu reklamu, ali ćemo reći da su u pitanju bile medicinske usluge ili tačnije ljekarski pregledi, novac jednostavno povučen kako bi se namirio taj dug. Ukratko, RK“Bosna“ je tužena, izgubila je spor, račun je blokiran, ali ne i podračun za mlađe selekcije i neko se toga dosjetio(vjerovatno na nečiju dojavu), te se tužba aktivirala i ceh je platio Koordinacioni odbor. Razočarenje je bilo ogromno, ali se nisu predavali, pa su uz pomoć trenutnog Upravnog odbora kluba, generalnog sponzora Preventa i svojim maksimalnim zalaganjem, ipak pronašli sredstva i odigrali završnicu u Banjoj Luci. To je kratka priča sa sretnim završetkom, međutim, ova priča otvara i brojna pitanja od kojih umnogome zavisi budućnost kluba.

Zna se da u Upravi RK“Bosna-Prevent“ u ovom trenutku praktično ima samo par ljudi, a da se Skupština najavljuje više od pola godine i još je nismo dočekali. Trebala bi biti izvještajna, ali i izborna, što znači da će nam neko podnijeti izvještaj o radu za period od posljednjeg zasjedanja Skupštine, a onda će biti predloženi novi kandidati za sastav Upravnog odbora. Veliko je pitanje ko će i da li će se uopšte prihvatiti posla na pravi način, a puno toga ustvari zavisi od pomenutog izvještaja. U njemu će se sigurno pomenuti da je klub imao ogromnih problema, da je bilo teško raditi, da su učinjeni maksimalni napori…itd, ali će se u finansijskom izvještaju spomenuti i koliki je to trenutni klupski dug. E, upravo to je pitanje svih pitanja, koliko je dužan Rukometni klub „Bosna-Prevent“? Po kuloarima se barata sa nekoliko cifara, od cca.20.000, preko cca.50.000, pa čak do cca.90.000KM. Istina je izgleda da niko ustvari tačno ni ne zna kolika je to cifra, a dokaz je upravo pomenuta tužba koja je „opuhala“ novac s podračuna Koordinacionog odbora. Tu je u pitanju bilo negdje oko 2.000KM s kamatama i svi su slijegali ramenima kada se to dogodilo, a kako i ne bi kada je sve staro desetak godina i već je zaboravljeno. Da li je to uračunato u onih cca.20.000 ili možda u onih cca.90.000 ili možda nije ni tu? Ima li takvih tužbi još? Koliko još, jedna, dvije, deset, pedeset? Nedavno mi je prišao jedan rukometaš Bosne-Prevent i najavio da će tužiti klub. Ima li osnova za tako nešto? Za koliko novca tuži klub, odnosno koliko mu se dužno? Da li je i to uračunato u neku od pomenutih cifri? Koliko još igrača to može napraviti ako se odluči? Ima tu još primjera od tužbe „Centrotransa“, preko niza tužbi jednog od bivših igrača i trenera kluba koje su pristizale u nekoliko navrata na opšte iznenađenje svih. Složit će te se da je pitanja puno i previše i sežu i po deset i više godina u prošlost.

Zbog svega toga je rješenje samo jedno, REVIZIJA. Opšta i vrlo precizna revizija, počevši od papira koji su dostupni u klubu, preko sudskih spisa koje sadrže sve pokrenute tužbe protiv kluba. U tu reviziju treba uključiti sve, bivše članove UO, sekretare, sportske direktore koji možda imaju uvid u ono što je ostalo od starih dugova kluba. Treba angažovati jedan tim stručnih ljudi koji će sve to izvesti na čistac, jednostavno treba doći do tačnog iznosa, koliko god on možda bolan bio. Samo tako će ovaj klub imati budućnost, ili je možda neće imati, ali i to je bolje od neprestane vrtnje u krug i gušenja u vlastitim govnima.

Proudly powered by WordPress