Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Novi – stari problemi: voda, kanalizacija, električna energija, smeće…

altPrema izvještajima predstavnika mjesnih zajednica na području općine Visoko, ključni problemi građana na više područja jeste vodosnabdijevanje. O tome su na današnjoj sjednici Općinskog vijeća raspravljali načelnik Munib Alibegović i direktor JKP Visočice Ermin Dlakić sa predstavnikom MZ Kula Banjer Fikretom Šukrijom, koji je bio posebno izričit u svojim zahtjevima da mještani njegove mjesne zajednice konačno dobiju pitku vodu. Prema njegovim riječima, posljednjih 15 godina na ovom području nema pitke vode zbog čega je uputio oštre kritike predstavnicima vlasti optužujući ih za nebrigu. Predstavnica nadležne službe Nidžara Hadžiomerović je upoznala javnost sa tomom radova na izgradnji „prstena” u Ozrakovićima koji pretpostavlja rješavanje problema vodosnabdijevanja i u MZ Kula Banjer. Problem vodosnabdijevanja ima većina mjesnih zajednica među kojima su, pored Kula Banjera, i Liješeva, Zimča, Kološići i Orašac koji su ostali bez vode zbog propadanja projekta s općinom Kiseljak. Bez vode je značajan broj stanovnika Kralupa i Vratnice.

Kritike na računa rada i saradnje s općinom Visoko o pitanju problema na području mjesne zajednice Moštre iznio je predstavnik ovog područja Almir Hadžialić. Gorući problemi su javna rasvjeta, vodosnabdijevanje i nerješavanje problema ulaza u Osnovnu školu “Mula Mustafa Bašeskija”. Stanovnici ovog područja smatraju da se generalno malo ulaže na ovo područje u odnosu na neke druge mjesne zajednice – što je bila i jedna od najčešće ponavljanih konstatacija na današnjoj sjednici OV Visoko. Saobraćajna rješenja koja su provedena na ovoj mjesnoj zajednici imaju i svoje kritičare iako su u 2011. g. uložena značajna finansijska sredstva.

O razvoju turizma na području općine Visoko o kojima su govorili predstavnici mjesnih zajednica Arnautovići i Kralupi ističući kako se o takvim projektima ne može govoriti kad nisu rješeni osnovni problemi među kojima je nedostatak vode.

U dosadašnjem toku sjednice, među ostalima, Vijeću se obratio Sabahudin Muzaferija, predsjednik MZ Arnautovići pozivajući na rješavanje problema putne komunikacije u Arnautovićima u dijelu zaštičenog spomenika Mile, procesu koji traje više godina.

Sjednica OV Visoko počela je jutros u 09.00 sati.

{joomplucat:599 limit=11|columns=4}

Proudly powered by WordPress