Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Nova igrica ‘Bosanske piramide’ uskoro na mobilnim uređajima

altNova igrica za mobilne uređaje pod nazivom “Bosanske piramide” (Bosnian Pyramids: Road to Recognition) naći će se na stranicama Apple-a i Google Playa početkom oktobra ove godine. Prototip igre se privodi kraju, a u igrici je kompletiran dizajn tunela piramida, otkrio je za Visoko.co.ba Nihad Omerbegović, autor igrice “Bosanske Piramide”.

Spašavanje planete

– Misija igrice je pronalazak energetske zrake Piramide Sunca uz pomoć koje se spašava planeta od invazije neprijatelja. Dosta detalja u igri je autentično poput energetskih kugli, jezera u podzemnom labirintu Ravne i slično. Igrač prolazeći kroz 3 nivoa (9 tunela), pronalazi i skuplja energetske kugle i posude s vodom. U isto vrijeme bori se s različitim neprijateljima nastojeći da skupi što više poena kako bi prešao na sljedeći nivo, što donosi mnogo zabave.

Igra se razvija za mobilne uređaje koji rade na iOS i Android platformama, na kojima radi praktično 90 posto svih “pametnih” telefona u svijetu – kaže Omerbegović.

Koautor projekta je Semir Osmanagić, vodeći istraživač projekta Bosanske piramide. Angažiran je kao stručni konsultant na razvoju scenarija igre.

Intrigantna priča

Priča bosanskih piramida je dovoljno intrigantna da zainteresuje širu javnost. Cilj igre je promocija BiH, a posebno promocija bosanskih piramida. BiH je bogata različitim resursima i ljepotama koje trebamo čuvati i njegovati – ističe Omerbegović. Pored Omerbegovića i Osmanagića, u izradi igrice učestvuju i 2 studenta završne godine informatike, a cijeli rad je na volonterskoj osnovi. Nadaju se podršci sponzora.

Omerbegović napominje da je projekat objavljen na najpoznatijoj stranici za finansiranje inovativnih ideja “Kickstarter.com” te će putem ove stranice ljudi u zemlji i dijaspori moći podržati ovaj projekat.

Link na projekat: http://www.kickstarter.com/projects/219812386/mysteries-of-bosnian-pyramids-i-road-to-recognitio-0/posts

Više informacija je moguće dobiti i putem e-maila nihad.omerbegovic@gmail.com

Igrica za sve

Omerbegović ističe da je s ovim projektom želio dati priznanje Semiru Osmanagiću i Fondaciji “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”.

– S obzirom na struku kojom se bavim odlučio sam da kroz ovu igricu dam određeni doprinos. Igrica je praktično namijenjena svim klasičnim gejmerima. Bliža ciljna grupa je populacija od 14 do 25 godina – dodao je Omerbegović.

Posted in BiH
Proudly powered by WordPress