Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zahtjev za rješavanje nagomilanih problema u satelitskom centru za h.d. Visoko

altRazočarani postupkom visočkih javnih medija koji nisu našli za shodno da objave nijednu riječ o našem zahtjevu iza koga stoji 60 pacijenata visočke dijalize, mi životno ugroženi pacijenti odlučili smo da naše zahtjeve objavimo na ovom portalu. U nastavku donosimo Zahtjev za rješavanje nagomilanih problema u satelitskom centru za h.d Visoko koji je upućen J.U.Kantonalna bolnica Zenica i direktoru bolnice Ibrahimu Šišiću.

Udruženje hroničnih bubrežnih bolesnika Visoko

Predmet: Zahtjev za rješavanje nagomilanih problema u satelitskom centru za h.d Visoko

Pacijenti koji se liječe u ovom centru traže HITNO rješavanje brojnih problema zbog kojih smatramo da se neadekvatno i nekvalitetno dijaliziramo.

1.       Centar od otvaranja radi bez rezervnog napajanja strujom što pri nestanku struje pacijente dovodi u opasnost, a osoblje u nezavidan položaj (sa svijećom u ruci dvije sestre pokrivaju tri sale) zbog čega se osjećamo ugroženi.

2.       U lift za pacijente ne mogu stati ležeća kolica, a više je van funkcije nego u funkciji (nedavno ga je inspekcija zatvorila zbog neispravnosti).

3.       Odvodi se neadekvatno održavaju što dovodi do smrada i do zastoja u smjenama dijalize.

4.       Nedostatak adekvatnih filtera (pacijenti preko 80kg, od nove godine nemaju visoko protočive filtere, pa se neadekvatno dijaliziraju)

5.       Nedostatak lijekova: ZEMPLAR, EPREKS, VENOFER, ROKALTROL itd. (doktor prepiše ROKATROL 2×1, a pacijent dobije 20 tableta mjesečno)

6.       Nedostatak antikoagulanata: pacijentu kojem je prepisan KLEKSAN daje se FRAGMIN kojem isti ne odgovara, pa dolazi do koagulacije pri čemu se baca oko 300gr krvi

7.       Nedostatak osnovnih medicinskih sredstava, flasteri i slično

8.       Nedostatak ljekara i medicinskog osoblja (na jednog ljekara 60 pacijenata, na jednu medicinsku sestru preko 6 pacijenata)

9.       Ishrana: neadekvatna kalorična vrijednost. Novčana vrijednost obroka oko 1,50 KM, uz to jednolična piletina ili salama već oko pola godine

10.   Kontrolni nalazi umjesto da se vade jednom mjesečno, a po potrebi i češće, vade se dva puta godišnje

11.   Neispravna invalidska kolica

Zbog svega navedenog šaljemo vam ovaj zahtjev u nadi da ćete ga u najskorije vrijeme riješiti. U SLUČAJU DA SE TO NE DESI, MI PACIJENTI SPREMNI SMO NA NAJDRASTIČNIJE MJERE DA BISMO DOBILI ONO ŠTO PO SVIM LJUDSKIM I ZDRAVSTVENIM NORMAMA ZASLUŽUJEMO.

UDRUŽENJE HRONIČNIH BUBREŽNIH BOLESNIKA SATELITSKOG CENTRA H.D.VISOKO

Proudly powered by WordPress