Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Želimo biti dobri domaćini i susjedi, vjerujemo da Prevent može puno bolje da umanji ove “neugodne mirise”/smrad

altOsim paklenih vrućina koje u svakom smislu otežavaju normalan život, stanovnici Visokog ponovo i možda intezivnije nego ikada ranije suočavaju se sa “neugodnim mirisima” koji dolaze iz kruga fabrike Prevent u Visokom. Prevent i Visoko “dogovorili” su se da u cilju dobrosusjedskih odnosa neće graditi spalionicu na području općine, neosporno je da bi bez Preventa Visoko bilo mrtvo u ekonomskom smislu i da zbog toga ovoj kompaniji na svaki mogući način treba obezbjediti svaku moguću privrednu pogodnost koja je u domenu općinske administracije. Bilo bi najbolje za Visoko kada bi upravo Prevent iz temelja kupio KTK Visoko sa svim preostalim radnicima i dubiozama. Visoko će ove godine ukazati i posebnu čast gospodinu Nijazu Hastoru kada će mu na Dan Općine Visoko 29.08. biti uručeno posebno priznanje, čak je i Visoko.co.ba bio između ostalih među predlagačima za dodjelu Povelje gospodinu Hastoru. Jasni statistički podaci ukazuju da je Prevent kompanija koja iskazuje najveću društvenu odgovornost kroz finansiranje raznih sportskih, kulturnih i drugih društvenih događaja u Visokom, samo u prošloj godini u te svrhe su odriješili kesu i izdvojili preko 120.000 KM što je više od bilo koje druge firme u Visokom. Svjesni su Visočani svega toga, kao što su svjesni i činjenice koju je izrekao sam gospodin Hastor na ovogodišnjem druženju sa novinarima u Goraždu, a to je da se Visoko mora suočiti i naučiti živjeti s tim neugodnim mirisima i da je to cijena kožarske industrije i broja zaposlenih koji žive od Preventa. Međutim, svjesni su Visočani da bi moglo i moralo malo više i malo ozbiljnije poraditi na što kvalitetnijem umanjivanju emisije neugodnih smradova, bar u ovim danima kada su temperature svakodnevno preko 30 stepeni celzijusa.

U cilju stvarne realizacije Preventovog slogana “Djeluj transparentno. Misli pozitivno” treba znati da je teško misliti pozitivno, ako transparentno znamo da preko 10 mjeseci iz kruga fabrike nije odvezen niti jedan kamion s otpadom iz famoznih bazena gdje se taloži otpad široko poznat kao “muljni kolač”. A to je onaj otpad od kojeg i najviše smrdi. Bazeni su prepunjeni i nisu u funkciji jer zadužena firma za održavanje bazena ne zna i nije u stanju riješiti problem, a Prevent ima dodatni problem sa firmom koja je zadužena za odvoz tog otpada. Sve su to razlozi zbog kojih Visočani imaju razloga biti zabrinuti, a realna i opravdana zabrinutost ne znači nužno da je neko odmah protiv Preventa i da “tjera” Prevent iz Visokog. U normalnim okolnostima i u normalnoj komunikaciji s jednom tako velikom kompanijom to bi se moglo zvati “zdrav nesporazum” iz kojeg bi se trebalo desiti najbolje rješenje i za Prevent i za Visoko u obostranom interesu.

Visoko je bilo strpljivo i imalo razumijevanje spram menadžmenta Preventa koji se prije dvije godine upustio u rješavanje ovog problema, što je bilo suprotno dotadašnjoj Preventovoj doktrini: “Pričajte vi šta hoćete, mi ćemo radit’ kako hoćemo”. Ovaj sajt je ispisao gigabajte hvalospjeva nakon iskazane spremne volje i želje novog menadžmenta da se upusti u rješavanje problema. Ali nakon dvije godine izgleda da nismo mnogo odmakli osim što smo se “dogovorili” da nećemo graditi spalionicu. Imamo iste probleme koji su uzrokovani velikim vrućinama postali još agresivniji u smislu nesnošljivog smrada. Jasno nam je da se on ne može trajno eliminisati, ali nam je isto tako jasno da bi se većim i stručnim angažmanom mogao smanjiti njegov intezitet, kao u vrijeme Rašida Kalote kada se otpad direktno odlagao na divlju deponiju Očazi, ali pomoću nekih hemijskih supstanci neogodni mirisi su bili pretvoreni u neki čudan i prihvatljiv miris limuna što je bilo dosta drugačije od mirisa pokvarenih kuhanih jaja i vojničkih čarapa. Ono što zabrinjava jeste informacija prema kojoj Prevent ima ozbiljne probleme sa svojim kooperantima zaduženim za odvoz otpada i proteklih dana umalo se nije desilo da dođe do raskida ugovora, nakon čega bi se vratili u vrijeme kada se otpad odlagao po Visokom gdje god je bilo dva dunuma slobodne livade.

I dok mjerni uređaji Preventa preko puta Općine Visoko najnormalnije pokazuju vrijednosti negativnih čestica i koncentracije H2S – 0,000 u isto to vrijeme uposlenici na naplatnim kućicama uskoro će morati raditi sa zaštitnim maskama i imat će benificirani radni staž, a mi i dalje nećemo smjeti otvarati prozore ukoliko od vlastitih kuća i stanova ne želimo napraviti ambijent javnog WC-a. Ali hoćemo i želimo da vjerujemo kao dobri domaćini i susjedi da Prevent može da riješi ove probleme, za početak bilo bi dobro da se “muljni kolač” u skladu s ekološkim standardima počne odvoziti iz Visokog na deponije koje imaju uredne dozvole za zbrinjavanje tog otpada. A bilo bi i bezveze da gospodina Hastora na Dan Općine Visoko, kada treba da mu uručimo posebno priznanje, dočekamo kao na guvnu.

Proudly powered by WordPress