Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

16 političkih subjekata, 7 kandidata za načelnika, 279 kandidata za Općinsko vijeće, 14 potencijalnih kandidata za predsjedavajućeg Općinskog vijeća

altVruće ljeto polako je na izmaku, godišnji odmori se privode kraju, bliži se kraj mjeseca Ramazana. Približavamo se mjesecu septembru, slijedi vruća predizborna kampanja od 07.09 – 07.10.2012, nakon čega ćemo dobiti novu zakonodavnu vlast, novog/starog načelnika, novog/starog predsjedavajućeg OV Visoko. Pred birače na narednim lokalnim izborima u Visokom izlazi 279 različitih kandidata s ambicijom da budu među 25 izabranih koji će činiti novi saziv OV Visoko. Za naredne izbore u Visokom prijavilo se 16 političkih subjekata od čega njih šest ima aspiracije za mjesto načelnika uz jednog nezavisnog kandidata. Pored borbe za jedno od 25 mjesta u zakonodavnoj vlasti i borbe za mjesto “komandanta” izvršne vlasti, ništa manje nije interesantna ni borba političkih stranaka za mjesto predsjedavajućeg OV Visoko. Pravila su jasna, ukoliko budući načelnik bude iz reda bošnjačkog naroda, a bit će jer od sedam ponuđenih nema kandidata iz reda drugih naroda, onda se predsjedavajući OV Visoko većinom glasova novog saziva Vijeća bira od onih koji su glasovima birača ušli u OV Visoko, a nisu iz reda bošnjačkog naroda. Od 16 političkih stranaka za čije kandidate ćete moći glasati 07.10.2012. godine, njih osam na svojim listama imaju potencijalne buduće predsjedavajuće. Najviše kandidata koji nisu iz bošnjačkog naroda imaju SDP i LDS, zatim slijede NSRZB, Stranka penzionera…

Dakle na narednim lokalnim izborima u Visokom zvaničnom potvrdom CIK-a učestvuje 15 političkih subjekata i to:

1. Stranka demokratske akcije (SDA)

2. Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH)

3. Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP)

4. Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS)

5. Građanska demokratska stranka (GDS)

6. Bosanska stranka – Mirnes Ajanović (BOSS)

7. Zavičajni socijaldemokrati Mile Marčeta

8. Narodna stranka radom za boljitak (NSRzB)

9. Stranka demokratske aktivnosti (ASDA)

10. Savez za bolju budućnost (SBB)

11. Liberalno demokratska stranka (LDS)

12. Bosanska narodna stranka (BNS)

13. Ekološka stranka E5 – ZELENI

14. Stranka penzionera/umirovljenika BiH (SPU)

15. Nezavisna lista za Visoko

16. Demokratska stranka invalida (DSI)

Rekli smo da od ovih petnaest političkih subjekata prijavljenih za lokalne izbore u Visokom njih šest nudi kandidate za načelnika uz jednog nezavisnog kandidata, u ovom slučaju aktuelnog načelnika Općine Visoko, koji je prije četiri godine postao načelnik u drugom mandatu kao kandidat OO SDA Visoko. Treba istaći da se među pet muškaraca koji pretenduju na mjesto budućeg načelnika nalaze i dvije žene. Evo između kojih imena ćemo izabrati narednog prvog čovjeka/ženu Općine Visoko:

1. Amra Babić (SDA)

2. Vahid Hećo (SBiH)

3. Ramiz Brkić (SDP)

4. Jasmin Dlakić (ASDA)

5. Kemal Mušinbegović (SBB)

6. Dženana Dervišbegović (BNS)

7. Munib Alibegović (Nezavisni kandidat)

Obično su reprezenti politike koju zastupaju političke stranke u predizbornim kampanjama nosioci listi, bar bi tako trebalo biti. Političke stranke svoje najbolje kadrove pokušavaju isticati kroz kandidature za mjesto načelnika i kao nosioce listi. Naravno dešava se i kada stranka želi da “potopi” nekog svog kandidata predloži mu da bude kandidat za načelnika i tako ga eliminiše iz utrke za OV Visoko i pokuša ga diskreditirati politički eventualnim lošim izbornim rezultatom. Kandidati za načelnika se bore za jedno mjesto u puno manjoj konkurenciji, u ovom slučaju sa šest svojih protivnika, ali za samo jednu poziciju. Dok se kandidati za OV Visoko ove godine bore sa 277 svojih protivnika, ali za 25 pozicija u Velikoj sali Općine Visoko. Najviše šanse da se nađu u budućoj zakonodavnoj vlasti imaju upravo nosioci listi, uz uslov da im stranka pređe izborni prag. Ovdje je također svima jasno da onog momenta kada se ovjere kandidatske liste, što je CIK već uradio, u borbi za vlast svakom kandidatu su protivnici i kandidati iz vlastite stranke. Iako stranke obično zabranjuju privatne i samoinicijativne kampanje, svi oni malo politički mudriji lobiraju kod potencijalnih birača da na listićima zaokružuju samo jedno i to njihovo ime, a dešava se i da se uveže više kandidata koji lobiraju jedni za druge unutar iste stranke, a protiv ostalih partijskih kolega. U slučajevima kada glasaju neinformisani birači vođeni samo idejom i imenom stranke profitiraju upravo nosioci listi. Evo imena visočkih reprezenata politika koje žele vlast, među kojima je samo jedna žena:

1. Muhamed Husić (SDP)

2. Halim Dervišević (BPS)

3. Izet Smajović (SBiH)

4. Mustafa Česović (GDS)

5. Mirhunis Smajlović (BOSS)

6. Adnan Begić (Zavičajni socijaldemokrati Mile Marčeta)

7. Mirza Omanović (SDA)

8. Sakib Mostić (NSRZB)

9. Nermin Sudžuka (ASDA)

10. Nevzeta Begić (SBB)

11. Salko Ismić (LDS)

12. Mehmedalija Kurspahić (BNS)

13. Tarik Karavdić (E-5)

14. Muharem Alibegović (Stranka penzionera/umirovljenika BiH)

15. Nijaz Šahinović (Nezavisna lista za Visoko)

16. Lejla Bajrić (DSI)

Suvišno je isticati važnost pozicije predsjedavajućeg OV Visoko, pojasnili smo kako se vrši izbor za tu poziciju. U ovakvoj trenutnoj nacionalnoj strukturi u Visokom i sa imenima kandidata za načelnika od kojih su svi iz reda bošnjačkog naroda, sasvim je jasno i logično da će i budući predsjedavajući OV Visoko biti iz reda nekog drugog naroda. Preduslov je da mu stranka pređe izborni prag i da se nađe među imenima onih koji su dobili dovoljan broj glasova da budu među 25 novih vijećnika. Naredni korak je da novi saziv Vijeća potvrdi imenovanje. U tom smislu birači na raspolaganju imaju:

1. Spomenka Simić (SBiH)

2. Branislava Ferzanović, Dalibor Tomičić, Dejan Šćepanović (SDP)

3. Mirela Mateša (SDA)

4. Miro Sesar, Atanas Pramčeski (NSRZB)

5. Mato Kozina (ASDA)

6. Dario Pekić (SBB)

7. Mirna Malić, Goran Antović, Dušanka Planinac (LDS)

8. Biljana Mataradžija, Slobodanka Vulović (Stranka penzionera/umirovljenika BiH).

Statistički gledano podsjećamo da je na prošlim lokalnim izborima 2008. godine bilo registrovano 31.853 birača, od čega je sa važećim glasačkim lističima glasalo 17.413 glasača koji su izglasali Muniba Alibegovića za načelnika, a u zakonodavnu vlast Visokog poslali 11 vijećnika iz reda SDA, 5 vijećnika SBiH, 4 vijećnika SDP-a, 3 vijećnika BPS-a i po jednog iz A-SDA i NSRZB. Dvije godine nakon prošlih lokalnih izbora na Općim izborima glasalo je 3.000 više birača, tačnije 20.412 sa važećim i 1.082 sa nevažećim glasačkim listićima.

Na narednim lokalnim izborima u BiH birat ćemo 78 Općinskih vijeća u Federaciji, 61 Skupštinu opštine u Republici Srpskoj, 139 načelnika, a u trci za vlašću nalazi se oko 30.000 kandidata. Sad je do nas….

Proudly powered by WordPress