Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

U vezi prijetnji o rušenju države Bosne i Hercegovine izrečene od strane milicionera Dragana Kaurina a u povodu isticanja simbola RBiH pred zgradom ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu

Kao što je dijelu javnosti već poznato, naša dva lidera – gosp. Ibrahim Halilović i gosp. Marjan Hajnal su dana 6. augusta ove godine posjetili u Mrkonjić-Gradu (Varcar Vakuf) mjesto na kojem se nalazi zapuštena i ničim obilježena zgrada u kojoj je 25. novembra 1943. održano historijsko Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a. Tu su snimili kamerom svoje kratke izjave za javnost o značaju tog objekta i događaja u njemu od prije nepunih 69 godina. Tom prilkom su razvili zastavu RBiH – s ljiljanima i mirno napustili to mjesto, ne provocirajući i ne vrijeđajući pri tom nikoga.Sve to su mirno promatrala dvojica milicionera.
Međutim, na gradskoj glavnoj ulici, blizu mjesta porušene Krzlar-agine džamije, zaustavila su ih dvojica lokalnih-srpskih policajaca, a jedan od njih (Dragan Kaurin) ih je verbalno maltretirao, prijeteći da će ih lišiti slobode te oduzeti im kameru i zastavu ako još jednom istaknu zastavu sa ljiljanima.
Policajac Dragan Kaurin je na kraju zaprijetio da će oni (valjda Karadžićevi i Dodikovi Srbi) srušiti Bosnu i Hercegovinu, što je javnost mogla čuti i vidjeti.
Uslijedili su potom korektni medijski tretmani tog događaja (Dnevni avaz, You Tube, Facebook), te medijska haranga (RTRS) protiv naših hrabrih lidera. Upućene su mnogobrojne prijetnje smrću anonimnih korisnika interneta, kao i Dimitrije Jaslara na ulici koji je prijetio ubojstvom Ibrahimu Haliloviću.
I boračka organizacija Mrkonjić Grada (BORS) reagirala je tražeći istragu u povodu ovog čina, ali je pri tome ignorirala činjenice. .
Smatramo kako ovaj događaj zaslužuje pažnju i nadležnih institucija u BiH, pa im se obraćamo s konkretnim zahtjevima:
1. Visokom predstavniku, gospodinu Valentinu Inzku, da se on i njegov Ured odrede o postupku jednog službenika MUP-a RS budući da je isti javno zaprijetio rušenjem države čiji je entitet RS samo jedan dio, države čiji suverenitet mora štititi i OHR;
2. Visokom predstavniku, gospodinu Valentinu Inzku, da zahtijeva hitno postavljanje obilježja BiH u Mrkonjić-Gradu i na svim javnim zakonom predviđenim mjestima, posebno na putnim raskrsnicama gdje sada postoje jedino obilježja RS.
3. Zatijevamo od Vijeća ministara BiH da se odredi o statusu i stanju objekta u Mrkonjić Gradu (Varcar Vakuf) u kojem je održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a, kao i o samom ZAVNOBiH-u te da se iznađu potrebna materijlana sredstva i zgrada dovede u funkciju Spomen-muzeja Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a sa svim autentičnim eksponatima i spomen-pločama, te ispred zgrade postave znamenja države BiH. Ovo nije obična zgrada, nego važan spomenik povijesti naše države koja se temelji na antifašizmu.
4. Zahtijevamo od Tužilastva Bosne i Hercegovine da podigne optužnicu protiv policajca Dragana Kaurina i njegovih pretpostavljenih, a posebno protiv Milorada Dodika i Nikole Špirića zbog javnih prijetnji o rušenju jedne međunarodno priznate i suverene države i njene disolucije nakon njihove svakodnevne opstrukcije i potkopavanja;
5. Tražimo od Ministarstva unutrašnjih poslova RS da suspendira policajca Dragana Kaurina i pokrene disciplinski postupak protiv njega i njegovih pretpostavljenih;
6. Tražimo od Ministarstva sigurnosti pri Vijeću ministara BiH da u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja poduzme odgovarajuće mjere protiv izvršnih organa vlasti u Mrkonjić Gradu (Varcar Vakuf) kako bi se omogućila sigurnost svih građana u tom gradu, posebno onih koji “drugačije misle” i koriste demokratska sredstva da javno iznose svoja mišljenja i stavove na osnovu jedino važećih zakona, međunarodnih konvencija, pravovaljanih presuda domaćih i svjetskih sudova o agresiji i genocidu u RBiH, te da se poštuje volja građana izražena na referdumu 1992. i važeći Ustav RBiH.
7. Zahtijevamo od Ministarstva vanjskih poslova BiH da upozna ambasadu Izraela sa činjenicom da je BH-državljanin i državljanin Izraela, gospodin Marjan Hajnal, bezrazložno maltretiran od strane policije u Mrkonjić Gradu (Varcar Vakufu).
8. Tražimo od Ministarstva vanjskih poslova BiH da upozna Ambasadu Canade da je BH-državljanin/državljanin Canade, povratnik Ibrahim Halilović maltretiran od strane policije u Mrkonjić-Gradu (Varcar Vakufu) iako se ničim nije orgriješio  o domaće zakone niti međunarodno pravo.
9. Tražimo podršku od nevladinih organizacijama u BiH, posebno onih koja se bave zaštitom ljudskih prava, uz zahtjev da se javno odrede o ovom incidentu;
10. Predlažemo medijskim kućama u BiH da ovom događaju pridaju medijsku pažnju kakvu on objektivno zaslužuje, umjesto što ga ignoriraju i marginaliziraju.
RUKOVODSTVO GRUPE
ZAHTJEV ZA POVRATAK U ŽIVOT USTAVA REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
Posted in BiH
Proudly powered by WordPress