Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Zahtjev za smjenom premijera na Kolegiju Skupštine

Prema zaključku današnje sjednice Skupštine Zeničko dobojskog kantona,u narednom periodu Kolegij Skupštine treba da se izjasni o dva pisma koja se tiču predsjednika kantonalne vlade, Fikreta Plevljaka.

Jedno pismo nedavno je uputio Kantonalni odbor granskih sindikata zatraživši smjenu premijera Plevljaka, adresiranu na kantonalne odbore političkih stranaka koje čine novu parlamentarnu većinu, a drugo pismo je anonimno,dostavljeno nekim zastupnicima u Skupštini, pri čemu se odnosi na privatni život SDP-ovog premijera.

Premijer Plevljak tražio je očitovanje Skupštine o ova dva pisma. Predsjednik Sindikata ZDK, Mirnes Isaković,u izjavi medijima je ponovio da je zahtjev za smjenu Plevljaka upućen političkim strankama a ne Skupštini.

Skupština ZDK je, u okviru dnevnog reda, prihvatila Prijedlog Odluke o imenovanju predsjednika i 2 člana Nadzornog odbora Agencije za privatizaciju, a na ove pozicije nakon provedene procedure imenovani su Rabija Karić, Željka Klobučar i Josip Ilić.

Predsjednik Kluba poslanika SDA u Skupštini ZDK, Ibrahim Plančić,izrazio je sumnju da će ovakav Nadzorni odbor, u kojem su 2 penzionera, uspjeti odgovoriti nagomilanoj problematici u oblasti privatizacije.

Prihvaćena je i inicijativa javne ustanove Centar za socijalni rad Zenica za davanje autentičnog tumačenja član 121. stav 2. kantonalnog Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom.

Reakcije zastupnika SDA izazvale su i izmjene i dopune Odluke o izboru stalnih radnih tijela Skupštine, uz primjedbe koje se tiču predviđenih procedura.

Popodne je otvorena rasprava o Prijedlogu Odluke o prenošenju prava i obaveza osnivača nad Javnom ustanovom banjsko-rekreativni centar „Aqvaterm“ Olovo i Javnom ustanovom „Opća bolnica“ Tešanj.

(RTV Zenica)

Proudly powered by WordPress