Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Ekološko iživljavanje u Tramošnjiku

altPotpuno je jasno, i o tome smo već ranije pisali mnogo puta, da Visoko ima ozbiljan i trenutno najveći problem po pitanju raznih vrsta otpada. Zbog njegove obimnosti i velikog smrada koji se širi po Visokom, a koji dolazi iz postrojenja fabrike Prevent, drugi problemi s mesarskim i komunalnim otpadom su nepravedno u drugom planu. U jednom od tekstova smo čak i savjetovali političkim partijama koje su u borbi za vlast na narednim izborima da je najbolja formula za dobijanje izbora kvalitetan projekat rješavanja pitanja visočkog otpada.

altNajnoviji primjer iz sela Gračanica najslikovitije ilustruje priču o problemu s mesarskim otpadom. Bili smo na licu mjesta, tačnije u Tramošnjiku i to po pozivu mještana koji već duži period imaju problema s nesnošljivim smradom čiji su uzročnik ostaci mesarskog otpada koji nesavjesni mesari odlažu potpuno neselektivno i ekološki neprihvatljivo po livadama i u blizini porodičnih kuća mještana Tramošnjika.

altKako navode mještani koje smo zatekli na lokacijama koje smo fotografisali, radi se o otpadu koji najdirektnije ugrožava i vodovod ovog naselja, osim toga ovaj otpad privlači veliki broj pasa lutallica i drugih životinja iz šume koje tako blizu naseljenim kućama predstavljaju direktnu opasnost. Navodno, osim uobičajenih ostataka mesarskog otpada tu se mogu vidjeti i ostaci od kostiju i kože konja, magaraca što se ne bi smjelo nalaziti u visočkim mesarama i u bilo kojem drugom obliku prerađenog mesa koje se prodaje u ovoj rejonu koji je poznat i kao mesarski kraj. O cjelokupnom slučaju obaviještena je i nadlažna Kantonalna inspekcija, ali konkretnih rezultata na suzbijanju ove pojave još nema.altaltaltaltaltaltalt

Proudly powered by WordPress