Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Premijer ne prestaje napadati na radnička prava!

altPovodom usaglašenih zaključaka Vlade Zeničko-dobojskog kantona i Upravnog odbora  kantonalne Privredne komore o stanju privrede i mogućim potezima na unapređenju ukupnog ambijenta, danas je reagovao Savez samostalnih sindikata ZDK.

-Premijer ZDK Fikret Plevljak i njegovi poslušnici u Privrednoj komori u svojim predviđenim aktivnostima na realizaciji usaglašenih zaključaka uopšte se ne bave konkretnim aktivnostima koje će pospješiti ambijent za privređivanje liberalizacijom administrativnih barijera, otvarati nova radna mjesta, povećati uticaj na sprečevanju sive ekonomije i ukidanja rada nacrno, povećanjem plata radnika barem na nivo prosjeka Federacije BiH, te uspostavom efikasne borbe protiv krimilana i korupcije.

-Nažalost, oni bi kao zajednički provodili aktivnosti na štetu radnika, penzionera, osoba u stanju socijalnih potreba i svih građana ZDK.

-To potvrđuje i zaključak 1. koji citiramo: „Novi Zakon o radu, a naročito u dijelu koji se odnosi na zaključivanje i primjenu kolektivnih ugovora mora biti prilagođen realnim potrebama i mogućnostima privrednog sektora, radi čega je neophodno promptno, postojeći opći kolektivni ugovor staviti van snage i isti prilagoditi realnim mogućnostima privrednog sektora.“

-Ovim je premijer ZDK i njegovi poslušnici jasno stavio do znanja da nije za sistemsko rješevanje problema nego je za proizvođenje krize i anarhije u sferi radne oblasti i ukupnog ekonomsko-socijalnog sistema jer bi realizacijom svojih zamisli nanio još veću štetu radnicima – navodi se u saopćenju Sindikata ZDK.

U saopćenju se ukazuje da se u Privrednoj komori uhljebilo samo nekoliko pojedinaca koji žive veoma dobro od zakupa prostora.

(RTV Zenica)

Proudly powered by WordPress