Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Javna tribina:”Nezadovoljstvo građana javnim uslugama”

altUdruženje „Damar omladine”  je 21.09. u Velikoj sali Općine organiziralo Javnu tribinu na temu: „Nezadovoljstvo građana javnim uslugama”  u okviru koje su kandidati za načelnika Visokog imali priliku iznijeti stanovnicima naše općine rješenja koja programom svojih stranaka nude, a tiču se zadatih tema.

Javna tribina održana je  u sklopu Projekta „Građani i lokalna vlast zajedno do boljih usluga” , a radi se o projektu koji se implementira od mjeseca aprila. Projektom je bilo predviđeno i anketiranje na području cijele općine, dakle da budu obuhvaćene sve mjesne zajednice – što je uspješno i realizirano. Nakon anketiranja u javnost su izneseni rezultati provedene ankete, a  oblasti za koje su naši sugrađani iskazali nezadovoljstvo u pružanju javnih usluga su:

– Zelene površine i parkovi

– Lokalne ulice i putevi

– Javna rasvjeta

– Komunalna higijena

– Predškolsko obrazovanje

– Socijalna zaštita

Građanima na usluzi, odnosno spremni na davanje odgovora na pitanja poboljšanja u pružanju usluga iz navedenih oblasti  bili su sljedeći kandidati: Jasmin Dlakić (A-SDA), Kemal Mušinbegović (SBB),  Ramiz Brkić (SDP) i Vahid Hećo (SBiH). Ostali kandidati bili su odsutni zbog ranije preuzetih obaveza u toku predizborne kampanje.

Svi kandidati iznijeli su moguća rješenja predviđena programima svojih stranaka za svaku od navedenih tačaka. Oko većine iznesenih problema složili su se svi kandidati, tako da su i rješenja koja su ponudili bila vrlo slična.

Kada su u pitanju zelene površine i parkovi, svi prisutni kandidati za načelnika slažu se da ih je u našoj općini nedovoljno, a da je u parkovima koje imamo stanje jako loše. Jedan od problema je i nepoštivanje Odluke o komunalnom redu.  Kao dio rješenja vide razvijanje svijesti kod građana o očuvanju zelenih površina, ali su obećali zalaganje za uređivanje postojećih parkova i izgradnju novih igrališta.

Lokalni putevi , također,  ne zadovoljavaju potrebne uvjete. G. Dlakić će insistirati na izgradnji kružnih tokova na raskrsnicama na kojima je saobraćaj frekventan, g. Brkić zamjera neplanski rad kad su u pitanju lokalni putevi, a g. Mušnibegović ima zamjerke na rad nadzornih organa; rješenja vide u otklanjanju navedenih zamjerki.

Javna rasvjeta je još jedna od tema koja je pokazala ujednačene stavove kandidata za načelnika Visokog: pokrivenost javnom rasvjetom je slaba i treba to promijeniti; g. Hećo je ponudio rješenje:” Izgradnja hidrocentrale zahvaljujući kojoj bi Visoko bilo osvijetljeno kao Las Vegas” .

Komunalna higijena je izazvala najviše rasprave. G.  Dlakić kao glavni problem navodi činjenicu da Plan upravljanja otpadom ne predviđa otpad životinjskog porijekla.  G. Mušinbegović i g. Hećo smatraju da bi se ovaj problem mogao pretvoriti u posao koji bi donio zaradu, a po uzoru na razvijene zemlje zapada. G. Brkić smatra da je rješenje ovog problema gradska deponija, jer regionalna deponija nije realna; također, zalaže se za recikliranje.

Predškolsko obrazovanje i Socijalna zaštita nisu mnogo obrađene na Javnoj tribini jer su prethodne teme oduzele mnogo vremena. Usaglašeno je da je stanje nepovoljno,  a krivacu vide u netransparentnom trošenju budžeta.

Na pitanje kako vide Visoko za četiri godine kandidati su odgovorili: g. Dlakić – Orijentirano prema Evropi;  g. Mušinbegović  – Zajedno sa građanima da provodimo Program stranke jer program su ljudi; g. Brkić – Otvorena nova radna mjesta; i g. Hećo – Realiziran Program stranke.

Proudly powered by WordPress