Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Kralj Tvrtko I Kotromanić i sultan Mehmed II Fatih u tački X, i to baš u Visokom

altU eri duhovnog striptiza i „prebiranja oraha“, kada mahalska priča postaje najjače oružije, u eri predizborne priče u Visokom (inače, nikad važnijih izbora), kada svi sve mogu i niko ništa ne može, nađoše se dva najveća vldara bosanske historije, kralj Tvrtko I Kotromanić i sultan Mehmed II Fatih u tački X – i to baš u Visokom.

Čudom sam se čudio i još nikad nisam dokučio kako se niko nije sjetio da istakne makar dva detalja koja bi mogao iskoristiti u predizbornoj kampanji. Odkud ova dva vladara baš u Visokom i to u predizborno vrijeme a početkom XXI stoljeća, kada im to Bog za života nije omogućio!? O čemu se radi?

Tačka x predstavlja vandalsko-hunsko ponašanje na dva lokaliteta u Visokom. Oba su tolko spominjana i učena u svim udžbenicima osovne i srednje škole.

Mjesto gdje se sastajao stanak, sva Bosna, sav rusag bosanski ili samo Bosna. Mjesti gdje su se krunisali i ukopali bosanski kraljevi kao što je kralj Tvrtko I Kotromanić – „po milosti Božijoj slavni kralj Raške, Bosne, Dalmacije, Hrvatske i Primorja“. Mjesto koje gotovo niko važan nije zaobišao ko god je pohodio Visoko i BiH. Riječ je o Milama kod Visokog!

Izgleda da Mile kod Visokog, mjesto od nacionalnog značaja, postalo je najpopularnije parkiralište u Visokom i regionu. Lokalitet Mile kod Visokog spada u prvi rang nacionalnih historijskih spomenika Bosne i Hercegovine, i valjda zbog toga velika želja za parkiranjem i uništavanem ovog lokaliteta. Svi koji su nadležni za ovaj lokalitet znaju za svoje ingerencije i uredno su plaćeni za to, a namjerno neću da ih spominjem imenom i prezimenom, te nazive institucija, da ne bi mogli ispaliti promahalsku granatu: „ma to je lični interes“. Otkrivenom velikom historijskom parking prostoru još se spekuliše naziv, a najviše šanse ima U MILA KOD TVRTKA, onom od Kotromanića.

altDruga slika koja mi je para oči ovih dana jeste zgužvani turističi znak Franjevačkog samostana u Visokom, na samom putu ispod samostana. Svi su pametni, imaju šta za reći, svima je čast slikati se sa franjevcima koji su već stoljećima tu, ili kada tražimo kakav „rijedak“ naslov a ne možemo ga naći dolazimo u Franjevački samostan u Visokom. Običan znak, ne predstavlja veliku materijelanu vrijednost, ali predstavlja duhovnu. Još kada uzmemo u obzir da je Visoko sredina u kojoj je većinsko stanovništvo bošnjačko i kada znamo da je  sultan Mehmed II Fatih donio islam u Bosnu pa tako i u Visoko, mnogi zaboravljaju da je isti Sultan dao ahdnamu franjevcima 1463. godine u Milodražu, garantirao im prava slobode vjeroispovjesti i imovine.

Ne znam zašto šute, zašto ne pričaju, zašto ne primjećuju, zašto im to nije važno, zašto nije važno ni vjerskim ni svjetovnim službenicima. Da li zato što ovo pitanje ne spada u sferu ličnog antagonizma, materijalne dobiti ili dobre mahalske priče… Ako ništa drugo, meni je važno to javno spomenuti, baš kao što je Arhimed rekao: „Ne dirajte mi kugove“, koje je nacrtao u pijesku kada je vojska zauzimala Siciliju i to mu je bilo važno reći ma makar i glavom paltio!

X tačka je u ljudima koji šute na sve pojave u kojim nemaju bilo kakvog ličnog interesa, a ljudi koji brane humanističke, kulturne, vjerske vrijednosti bez ličnog interesa smatraju ludim i velikim budalama. Zato su se kralj Tvrtko I Kotromanić i sultan Mehmed II Fatih mogli sastati u Visokom u XXI stoljeću, gdje se kite njihovim „perjem“, slavama, pobjedama, titulama a sam čin konkretnog poštivanja koji iziskuje minimalne materijelane potrebe, najblaže rečeno, zaboravljaju!

NEKA JE VJEČNA ČAST SVIM ČESTITIM LJUDIMA, ZNANIM A POSEBNO NEZNANIM!

Proudly powered by WordPress