Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

Visočki gimnazijalci na MESS-u

altUdruženje Confero, kao suorganizator MESS-a,  večeras je za 25 učenika Gimnazije Visoko organiziralo odlazak i praćenje jedne od predstava 52. MESS-a. Riječ je o predstavi „Magnificat”  redateljice Marte Gornicke, u produkciji Zbigniew Raszewski Theatre Institute.  Časopis „Teatr” predstavu „Magnificat” proglasio je za najbolji alternativni i muzički teatarski performans u Poljskoj za sezonu 2009/2010, gdje je navedeno:

– Hor žena glasno, inteligentno i duhovito posuđuju glas ženi koja ne želi da bude svedena na svoj vanjski izgled i koja odbija da igra po tekstu koji joj je stran. Ova žena je očigledno ženski šaman: Marta Gornicka. Njen glas, pojačan glasovnom sposobnošću scenskih izvođača, kao tokom rock koncerta, hrabro i nemilosrdno ruši temelje šovinizma naše kulture. Recitovanje, pjevanje, glasno disanje i vika stvara senzacionalno govorništvo, orkestrirano bujnom maštom od strane 25 a capella glasova. U ovom performansu nema promjene u osvjetljenju, nema elektronskih zvukova, nema instrumenata. Tjelesni govor je sveden i izložen striktnoj disciplini. Individualne „ kompozicije” su nekada okrunjene kresendom tokom kojeg dvadeset pet žena stoji pred publikom i uzvikuje lančanu fugu onoga što bi trebale biti teške riječi  – direktno u naše lice. Performans počinju šaputanjem Zdravo Marija i završavaju prelijepo izvedenim Magnificat.

Ulaznice i prijevoz obezbijeđeni su zahvaljujući Udruženju Confero, a gimnazijalci nisu krili oduševljenje predstavom koja je, kako su se složili, drugačija, posebna i jako efektna. 

Proudly powered by WordPress