Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: “Zanatlije” i u Atini osvjetlali obraz BiH!

Tačno godinu dana nakon gostovanja u Parizu, ekspedicija Zanatlija je ponovo krenula na put. Ovoga puta se putovalo na jug Evrope, tačnije u grčku prijestolnicu Atinu, a razlog je naravno bila kvalifikaciona utakmica nogometnih reprezentacija Grčke i Bosne i Hercegovine. Ekspedicija je brojala nešto preko 40 ljudi, koji su i pored svih potencijalnih opasnosti koje je mogao donijeti put u  ekonomski posrnulu Grčku, ipak sjeli u sada već legendarni autobus firme „Jelinak“ iz Žepča i otišli bodriti naš nacionalni tim. Već nakon polaska u srijedu uveče, u autobusu je bila odlična atmosfera, gdje je „briljirao“ sada već prekaljeni lisac na mjestu vođe puta, Muhamed Bajrić. Maršuta preko Bugarske je nosila, gledano u kilometrima, nešto duži put, ali i jednu granicu manje, pa se do Atine putovalo tačno 24 sata. Smještaj u hotelu „Golden City“ u strogom centru grada bio je bez zamjerki, s tim da je gospodin Bajrić prilikom doručka posegao za mesnim proizvodima koje obično ne konzumira, ali valjda je bilo u neznanju. Na dan utakmice je uslijedio i obilazak Atine, što je ustvari nemoguće napraviti u tako kratkom periodu, jer je to metropola od oko šest miliona stanovnika, ali sami centar se mogao pogledati i Atina je zaista lijep grad, sa odličnom gastronomskom ponudom, posebno morskih specijaliteta, u što su se neki od članova ekspedicije moglo i uvjeriti, pa se ovom prilikom i zahvaljujemo gospodinu Argilisu.

Na ulicama Atine se može osjetiti kriza i Grci sami priznaju da su u velikim problemima, ali nije bilo izgreda, pa su navijači iz BiH mogli slobodno šetati gradom. Uslijedila je i utakmica koju nećemo prepričavati, ali ćemo reći da je na tribinama bilo blizu 2.000 naših navijača i da je atmosfera zaista bila sjajna, a navijanje odlično. Bilo je tu i nekoliko Visočana koji su doputovali u vlastitom aranžmanu, a jedan navijač iz Zenice je u poluvremenu zaprosio svoju djevojku, što je izazvalo gromoglasne ovacije, ali i simpatije cijelog stadiona. I tu je „podbacio“ samo vođa puta, gospodin Bajrić, koji je u strahu od domaćina, obukao dres Kameruna, pa onda i Španije, a za svaki slučaj je kupio i zastavu Grčke, što mu nije dobra preporuka za sljedeća gostovanja i mjesto vođe puta mu je opasno ugroženo. Odmah nakon utakmice je ekspedicija Zanatlija krenula na put kući, s tim da smo se ovoga puta odlučili na maršutu preko Makedonije. I sve je bilo super do granice između Makedonije i Srbije, gdje se izgubilo puno vremena, negdje oko tri sata, tako da se pokazalo da se vremenski putuje praktično jednako dugo, bez obzira za koju maršutu se odlučite.

Sve u svemu, bilo je to još jedno nezaboravno putovanje koje su organizovale Zanatlije i koje je proteklo apsolutno bez ijednog problema. Zato već počinjemo odbrojavanje do narednog putovanja, koje bi se trebalo dogoditi naredne jeseni kada naša reprezentacija igra u Bratislavi protiv Slovačke.

{joomplucat:727 limit=40|columns=4}

Proudly powered by WordPress