Arhiva članaka objavljenih na Visoko.co.ba

FOTO: Čas glume s Jasnom Diklić

altJasna Diklić, poznata bh. glumica, danas je za polaznike škole glume Udruženja mladih ljubitelja scenskih umjetnosti „Confero” održala čas glume. Iako je bilo predviđeno da čas traje do 13.00 sati, gđa Diklić, ne krijući zadovoljstvo radom grupe i atmosferom koja je vladala, produžila je čas.

– Prvi put sam ovdje i čini mi se da ova djeca zaista imaju potencijala za rad koji podrazumijeva dramsku radionicu. Zadala sam im vježbe koje su počeci pristupanja radu u ovakvoj radionici, jer to je jedan cijeli proces koji se mora ispoštovati ako se od njih želi stvoriti mlade umjetnike – rekla je gđa Jasna Diklić.

Svoj izvanredan pedagoški pristup duguje, kako nam sama kaže, dugogodišnjem iskustvu rada s mladima. S ponosom ističe uspjeh koji postiže s poetskim teatrom mladih „Juventa” koji već dvanaest godina okuplja srednjoškolce.

– Radila sam i radionice u okviru Federalnog ministarstva, ali zbog nedostatka sredstava, jer za ovakve stvari uvijek fali para, i iako su bile uspješne nisu mogle biti nastavljene. Ali zbog tog iskustva sam inicirala projekat Internacionalni festival srednjoškolskog dramskog stvaralaštva Juventa fest, koji  ima podršku i vladinih i nevladinih organizacija. Takav festival  bio bi prvi u BiH, i jako je važan i za druženje ali i za uspostavljanje zajedništva jer bi projekat obuhvatio  region – iznijela nam je svoje planove poznata glumica i izrazila želju da na spomenutom festivalu vidi i mlade glumce iz Visokog.

Jedan od savjeta za polaznike škole glume jeste da prvo postanu dobri gledaoci i upoznaju teatar, pa tek onda da se izgrađuju kao glumci. Radionice kao što je današnja radionica u organizaciji Confera svakako olakšavaju i omogućavaju da se prepoznaju afiniteti za glumački poziv. 

{joomplucat:733 limit=32|columns=4}

Proudly powered by WordPress